KRC Genk: ‘Transfer Milinkovic verliep volgens FIFA-regels’

© BELGA

Terwijl middenvelder Sergej Milinkovic-Savic van KRC Genk enkele Italiaanse clubs beroert, duikt een opmerkelijk verhaal op. Een ex-bestuurder van de vorige club van Milinkovic stelt dat de Serviër in 2014 op een illegitieme manier naar Limburg kwam.

Vukovic 1967, een bedrijf in de buurt van de Servische stad Novi Sad, trekt de rechtsgeldigheid in twijfel van de transfer van Sergej Milinkovic-Savic in 2014 naar KRC Genk. Dat kwam Sport/Voetbalmagazine te weten.

FK Vojvodina Novi Sad, de opleidingsclub van Milinkovic, verkocht de nu 20-jarige middenvelder vorig jaar aan de Limburgers. Maar het bedrijf Vukovic 1967 van Dragoslav Vukovic, ex-ondervoorzitter van Vojvodina, zegt dat het had moeten betrokken worden bij die deal. Volgens Vukovic zat vorig jaar de helft van de transferrechten op Milinkovic bij zijn bedrijf. Hij praat dus over een vorm van Third Party Ownership, iets wat de wereldvoetbalbond FIFA sinds 1 mei 2015 verbiedt.

“In ruil voor 360.000 euro”

De Servische nieuwssite www.naslovi.net schreef in augustus 2014 dat het bedrijf Vukovic 1967 over de zaak rond Milinkovic een mededeling verspreidde. Er staat dat het bedrijf van Vukovic vijftig procent van de transferrechten kreeg in ruil voor financiële steun ter waarde van 360.000 euro aan Vojvodina. En dat het bijhorende contract stipuleerde dat Vojvodina de speler niet kon verkopen zonder de schriftelijke toestemming van Vukovic 1967.

Vukovic, die volgens Vojvodina geen onbesproken figuur is, zegt dat hij de zaak al aankaartte bij een rechtbank in Novi Sad en dreigt ermee naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne te stappen.

Het verhaal van Vukovic komt nu ook in Italië en België naar boven omdat er een nieuwe transfer in de lucht hangt voor Milinkovic. Hij is gegeerd wild op transfermarkt sinds hij in juni met Servië het wereldkampioenschap bij de U20 won. De voorbije weken toonden de Italiaanse clubs Lazio Roma en Fiorentina al interesse in hem. Maar Italiaanse media halen het Vukovic-verhaal nu aan als een element dat een nieuwe transfer kan bemoeilijken.

Mededeling KRC Genk

Voorzitter Herbert Houben van KRC Genk, die vorig jaar de transfer van Milinkovic afhandelde, wil niet reageren op het Vukovic-verhaal. Houben liet wel een mededeling naar Sport/Voetbalmagazine sturen:

KRC Genk wil graag verduidelijken dat de transfer van Sergej Milinkovic-Savic van FK Vojvodina naar KRC Genk in 2014 volledig volgens de FIFA-reglementering is verlopen. De onderhandelingen hebben op clubniveau plaatsgevonden en na het ondertekenen van de overeenkomst zijn ook de nodige betalingen voldaan volgens gemaakte afspraken. Omwille van juridische redenen zullen we als club hier geen verdere uitspraken over doen of reacties geven op vragen aangaande het dossier en betrokken partijen.

Fiorentina lijkt intussen niet van plan zich nog langer in het dossier van Milinkovic vast te bijten. Daniele Pradè, de sportief directeur van Fiorentina, kloeg eerder dit weekend tegenover de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport over de Servische middenvelder. Pradè zegt dat Milinkovic talmt en dat Fiorentina hem niet moet smeken om te komen. “Het stopt hier”, aldus Pradè.