KV Kortrijk is ook voor Glen De Boeck een oefening in flexibiliteit

De clubleiding kon de publieke uitspraken en persoonlijke demarches van trainer Glen De Boeck maar matig appreciëren. © BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

KV Kortrijk kent een bewogen seizoensvoorbereiding.

Hij deed zijn best om zijn woorden te wikken en te wegen, maar toch: het was geen mooi beeld dat Glen De Boeck de voorbije weken in de media van zijn werkgever ophing.

Hij sprak van een spelersgroep waarmee hij in de eerste klasse niks kan aanvangen, vroeg tien volwaardige eersteklassespelers extra, gelaste de oefenwedstrijd tegen Cercle af omdat hij niet voor elke positie over een evenwaardige vervanger beschikte en het niet verantwoord vond spelers na de stageweek meer dan een helft te laten spelen. Hij gelaste zelfs veldtrainingen af, omdat er geen oefenveld beschikbaar was dat aan zijn eisen voldeed. Eén was slecht heraangelegd en de andere waren te laat heringezaaid, zei hij.

Professioneel is het niet om elke dag in het Kortrijkse op zoek te moeten gaan naar een geschikte trainingslocatie en telkens het materiaal te moeten verhuizen, concludeerde hij. Het draaide er zelfs op uit dat er een spelersdelegatie bij het management ging klagen over de trainingsomstandigheden.

Het is niet moeilijk om De Boeck te begrijpen. Vanuit zijn persoonlijkheid en zijn spelersverleden bij Anderlecht is hij iemand die heel ambitieus en veeleisend is en graag het woord professionalisme in de mond neemt. Bovendien ondervond hij in zijn trainerscarrière al meer dan een keer aan den lijve dat een hoofdcoach een makkelijk slachtoffer is wanneer er in een club op sportief vlak iets fout loopt.

Maar wie verwacht in optimale omstandigheden te kunnen werken, zit bij KV Kortrijk bij de verkeerde club. KVK blijft een oefening in flexibiliteit en zelfredzaamheid. De soms hilarische verhalen zijn bekend. Gertjan De Mets en Brecht Capon kochten ooit zelf twee halve tonnen en Tupperwareboxen voor de vriezer om na zware trainingsarbeid toch een ijsbad te kunnen nemen en afgelopen winter nog zat het personeel op het secretariaat in de gammele containerkantoren van het uitgeleefde Guldensporenstadion soms met een dikke jas aan om zich warm te kunnen houden. De club is eigendom van de steenrijke Maleisiër Vincent Tan, maar daar is niets van te merken.

Transfers

In elk geval kon de clubleiding de publieke uitspraken en persoonlijke demarches van De Boeck maar matig appreciëren. Algemeen manager Matthias Leterme benadrukte in een reactie in de pers dat de mogelijkheden van de club niet onbeperkt zijn, maar dat ze hard aan het werken zijn aan transfers, dat de scouting al tien jaar zijn kwaliteit bewijst en dat vorig seizoen Perbet, Makarenko en Kagelmacher ook pas in augustus gehaald konden worden.

Zo lang duurde het dit keer niet. Vorig week werd de komst van zes nieuwe spelers bekendgemaakt: naast de twee testers, de Ivoriaanse flankspeler JeanMarco Toualy (19) en de Senegalese verdedigende middenvelder Alioune Camara (20), zijn dat de Iraanse linksvoetige verdediger Mohammad Naderie (21) en de ex-JPL-spelers Kanu (30), Ezekiel (24) en Mboyo (31). Waarna De Boeck verklaarde dat er nog zes à zeven volwaardige kernspelers bij moeten komen.

Ongetwijfeld wordt het weer een boeiend seizoen in het Guldensporenstadion.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier