KV Kortrijk komt in Maleisische handen

Vincent Tan © Belga Image

De Maleisische miljardair Vincent Tan is de nieuwe eigenaar van eersteklasser KV Kortrijk.

Hij neemt voor een niet nader genoemd bedrag de aandelen van de familie De Gryse over. ‘De deal is rond’, bevestigt Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns aan persagentschap Belga.

Vijf miljoen(?)

Volgens enkele Belgische kranten zou de Maleisiër vijf miljoen euro op tafel gelegd hebben om de club over te nemen, maar dat wilden ze in het Guldensporenstadion niet bevestigen. Later op dinsdag volgde er een mededeling van de club, waarin duidelijk gemaakt werd dat er op bestuursvlak bij de West-Vlamingen weinig zal veranderen.

‘Zowel voor de familie De Gryse als voor de heer Tan zijn de lokale verankering en het behoud op lange termijn van een ambitieuze eersteklasser in Kortrijk prioritair’, klonk het in de mededeling van KVK. ‘Hierover werden een aantal duidelijke afspraken gemaakt waardoor de club haar eigenheid volledig zal behouden. Wat de dagelijkse werking betreft, zal er niets veranderen. De bestaande overeenkomsten zullen verder correct nageleefd worden. De heer Tan is zeer opgetogen met het huidige management en de wijze waarop de club vandaag gerund wordt.’

Eigenaar

De 63-jarige Tan vergaarde zijn fortuin jaren geleden onder meer door de hamburgerketen McDonalds in zijn thuisland te introduceren.

Sinds mei 2010 is hij eigenaar van het Welshe Cardiff City, dit seizoen een stabiele middenmoter in de Engelse tweede klasse. In december 2013 kocht Tan vervolgens de Bosnische club FK Sarajevo.

Coach

Bij KVK kunnen de Maleisiërs meteen werk maken van de aanstelling van een nieuwe coach. Huidig T1 Yves Vanderhaeghe houdt het na dit seizoen immers voor bekeken in Kortrijk en wil zijn kans wagen bij het KV Oostende van Marc Coucke, waar hij een contract voor drie seizoenen ondertekende.

Een opvallende overgang, want de 45-jarige Vanderhaeghe tekende drie weken geleden nog een nieuw contract bij KV Kortrijk waar hij dit jaar, in zijn debuutjaar als hoofdcoach, de ‘Kerels’ meteen naar Play-off I loodste. Maar in het contract zat de clausule dat hij mocht gaan voor een afkoopsom van 200.000 euro.

‘De recente gebeurtenissen rond de coach worden ten zeerste betreurd maar de impact hiervan zal zo veel mogelijk beperkt worden. De club wenst te benadrukken dat het gaat om een loutere keuze van de heer Vanderhaeghe, die volledig los staat van de wens van de club en de overnemer’, aldus de Kortrijkzanen. ‘Vincent Tan heeft aan de huidige bestuursploeg gevraagd werk te maken van de sportieve uitbouw naar volgend seizoen. De heer Tan ziet een duidelijk groeipotentieel voor de club en zal de club eerstdaags bezoeken om nadere toelichting te geven omtrent zijn visie.’

Play-off 1

In POI zijn de Kortrijkzanen na de zware 4-0 nederlaag van afgelopen weekend op het veld van Standard Luik met 33 punten weggezakt naar de zesde en tevens laatste plaats. Zondag gaan ze op de achtste speeldag op bezoek bij SC Charleroi. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier