KV Mechelen: er is nog veel werk voor Dennis van Wijk

Dennis van Wijk tijdens KV Mechelen - Excel Mouscron, 26 januari 2018 © Belga Image

De deur naar 1B staat al op een stevige kier. Enkel de fans van Malinwa zijn momenteel nog eerste klasse waardig.

Voor de eerste keer in zijn totale regeerperiode – gespreid over twee passages – was Aleksandar Jankovic negatief, na de ontluisterende prestatie én dik verdiende 2-0-nederlaag op STVV. Dat de 45-jarige charmante Serviër (totaal niet vertrouwd met voetbal in de degradatiezone) sprak over een slechte en verkeerde mentaliteit betekende voor de nieuwe investeerders, die net 7,5 miljoen euro in de club pompten, en de clubleiding het signaal om in te grijpen. Want die reactie staat zo goed als gelijk met schuld bekennen. Na de teleurstellende 8 op 33 door voorganger Yannick Ferrera volgde er een 10 op 30 onder Jankovic. Een duidelijke inschattingsfout dus.

Alle kandidaat-trainers kregen een mooi en bijzonder ambitieus plan voorgelegd door onderhandelaar-investeerder Olivier Somers en co, waarin gewag werd gemaakt van een nieuwe tribune, de opwaardering van de trainingsinfrastructuur, en de aanstelling van een technisch directeur volgend seizoen.

Vorige week donderdag werd wel nog van het scenario uitgegaan dat de vier resterende thuisduels (Mouscron, Eupen, Charleroi en Waasland-Beveren) gewonnen zouden worden. Zeker aangezien er op verplaatsing confrontaties met Anderlecht, AA Gent en Standard wachten.

De 65-jarige Hugo Broos aanhoorde het project en vond het alleszins allemaal theoretisch mooi klinken. Alleen zag de gewezen bondscoach van Kameroen, die een goed jaar geleden de Afrika Cup veroverde, te veel praktische struikelblokken. Zeker als hij een snelle scan maakte van de spelerskern: te weinig kwaliteit en voortrekkers, niemand die voor de noodzakelijke meerwaarde zou zorgen in de keiharde strijd om alsnog de laatste plaats te ontlopen. Zijn suggestie om eens te polsen bij Jacky Mathijssen (54) werd aanhoord, maar uiteindelijk niet gevolgd.

Broos kon zich ook wel vinden in de keuze voor Dennis van Wijk (55). Want in een situatie op leven en dood kan de felgebekte Nederlander, samen met karakterman Frederik Vanderbiest, voor passie, strijd en vuur zorgen. Dat zijn essentiële voorwaarden voor het behoud, weten ook de supporters. Die blijven opvallend genoeg hun eigen spelers aanmoedigen in plaats van hen uit te fluiten.

De grootste werkpunten voor de nieuwe coach: het vergroten van de eendracht en solidariteit, en via verticaal (in plaats van het academisch spel onder Ferrera en Jankovic) voetbal de broodnodige punten sprokkelen. Dat er al 590 minuten niet meer werd gescoord, ondanks de aangeboden kansen, is een stevig pijnpunt. Met 21 goals in 24 competitieduels beschikt Malinwa over de slechtste aanval van eerste klasse.

Ook kwam snel aan de oppervlakte dat de wintertransfers ( Mera, Tainmont, Beciraj, Verdier, Camus, Sylla), door een gebrek aan wedstrijdritme, totaal nog niet renderen. Er zullen mannen met baarden nodig zijn om de degradatiestrijd te overleven. ‘Er bestaat grote bezorgdheid’, vat voorzitter Johan Timmermans de toestand van KV Mechelen samen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier