KV Mechelen gaat klacht indienen na IS-vlag op website

Johan Timmermans © Belga Image

Nadat de website van voetbalclub KV Mechelen gisteravond gehackt werd, stapt voorzitter Johan Timmermans vandaag naar de politie.

Johan Timmermans, de voorzitter van eersteklasser KV Mechelen, zal een formele klacht indienen bij de politie nadat gisteravond de website van de club gehackt werd. Dat bevestigde Timmermans vanmorgen telefonisch aan Sport/Voetbalmagazine. “Die klacht zal er in de loop van deze namiddag of avond komen.”

‘Klassieke IS-vlag’

Over de precieze toedracht van wat er gebeurde, tast de voorzitter van KV Mechelen voorlopig nog in het duister. “Via onze verantwoordelijke voor de website en de politie vernam ik dat op onze website een klassieke IS-vlag verscheen en dat het bijhorende opschrift luidde: ‘Er is geen god dan enkel Allah en Mohammed is zijn boodschapper.'” De webmaster haalde de website vervolgens zo snel mogelijk offline en dat is hij op dit moment nog altijd.

“Is dit een misplaatste grap of is het menens?'”, aldus Timmermans. “De juiste impact kennen we nog niet.”

Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek, zegt: “Dit betreft een klachtmisdrijf. Dat betekent dat de benadeelde eerst een klacht moet neerleggen. Op basis daarvan kan dan het onderzoek starten. Wat de politie momenteel doet, is de club adviseren aangaande de klacht en het verzamelen en bewaren van cruciale data.”

Of het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Staatsveiligheid betrokken zullen worden bij het onderzoek, zegt Van de Sande niet te kunnen meedelen. “Wij acteren vaststellingen en mededelingen. Vervolgens bepaalt het parket wat er moet gebeuren.”

Overleg Pro League

Het incident vond plaats in de marge van de beslissing van de Belgische voetbalbond om de vriendschappelijke interland tegen Spanje te annuleren, gezien de verhoogde terreurdreiging na de aanslagen in Parijs. Enkele van die aanslagen vonden vrijdag plaats vlakbij het Stade de France, waar op dat moment de vriendschappelijke match tussen Frankrijk en Duitsland aan de gang was.

“Dat de wedstrijd van de Rode Duivels van vanavond afgelast is, wijst erop dat er bijkomende elementen zijn,” zegt Timmermans, die ook lid is van de raad van bestuur van de Pro League, de vereniging van de eersteklassers. “Aanvankelijk was van zo’n annulatie absoluut geen sprake van. Ik zou dan ook graag weten wat we gaan doen met de competitiewedstrijden van komend weekend. Er is vandaag een al eerder geplande vergadering met de raad van bestuur van de Pro League. Ik ga dit punt bij hoogdringendheid op de agenda laten zetten. KV Mechelen speelt zondag tegen Oostende, een vrij belangrijke match. Wij verwachten een vol huis, dus 13.200 toeschouwers. Ik wil absoluut geen enkel risico lopen.”

Over die wedstrijd tussen KV Mechelen en Oostende zegt Van de Sande: “Wij hebben kennis genomen van de opschaling van het dreigingsniveau naar 3 door OCAD (antiterreurorgaan, nvdr). Maar u begrijpt dat ik niet in detail kan gaan over de bijhorende veiligheidsmaatregelen.” Op de vraag of de kans bestaat dat de match niet zal kunnen doorgaan, antwoordt Van de Sande: “Zeg nooit nooit. Maar op dit moment is dat niet aan de orde.”