KV Mechelen in de ban van Europa?

© BELGAIMAGE

De matchfixingkwestie in operatie Propere Handen bedreigt het Europese ticket van Malinwa.

Moet bekerwinnaar KV Mechelen vrezen voor zijn Europa Leagueticket, omdat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) geel-rood linkt aan matchfixing op het eind van vorig seizoen? De Europese voetbalbond kan, volgens zijn regels, een club bannen als ‘de UEFA op basis van alle feitelijke omstandigheden en informatie waarover de UEFA beschikt, constateert dat een club direct en/of indirect betrokken is geweest’ bij matchfixing. De Turkse clubs Fenerbahçe en Besiktas overkwam dat al eens.

Sport/Voetbalmagazine reconstrueert hun verhaal op basis van de uitspraken die het Hof van Arbitrage voor de Sport deed over die dossiers.

Bij beide clubs ging het om feiten uit 2011. Fenerbahçe werd kampioen, maar in juli 2011 ontvouwde de politie een grote actie om uit te zoeken of het zijn titel had gekocht. Ook over de bekerfinale, die Besiktas had gewonnen, rezen twijfels.

De Turkse voetbalbond kreeg info van het gerecht. Besiktas was onschuldig, oordeelde de bond snel. In dat luik moeide de UEFA zich eerst niet, Besiktas kon naar de Europa League.

Maar in de Fenerbahçezaak zat een UEFA-bobo op 22 augustus 2011 samen met de Turkse bond. Eén dag later schreef huidig FIFA-voorzitter Gianni Infantino, toen secretaris-generaal bij de UEFA, een brief naar diezelfde bond. Hoewel er nog geen afgeronde straf- of tuchtprocedure was, vond hij dat Fenerbahçe niet naar de Champions League kon, ‘gezien de bewijzen’. Infantino waarschuwde: ‘Als de Turkse bond deze kwestie nu niet aanpakt, zal dit ook leiden tot stappen tegenover de bond.’ Prompt trok de Turkse bond Fenerbahçe terug. De club ging in beroep, tevergeefs.

De UEFA zwijgt

Acht maanden later achtte de Turkse bond drie Fenerbahçebestuurders schuldig, maar de club zelf ging bij de bond vrijuit. In juni 2012 ontving de UEFA het dikke dossier van de Turkse bond. Dat vroeg studiewerk. In afwachting, zo gaf de Disciplinary Inspector van de UEFA intern aan, moest Fenerbahçe naar de Champions League kunnen, ‘in afwezigheid van bevindingen tegen de club’.

In juli 2012 oordeelde het Turkse gerecht dat er matchfixing was geweest bij de titelstrijd én de bekerfinale van 2011. Toch kon Fenerbahçe een maand later zijn rentree maken in Europa. Pas in juni 2013 besliste de UEFA om Besiktas één jaar te bannen en Fenerbahçe twee jaar effectief en één jaar voorwaardelijk (in beroep gereduceerd tot twee jaar effectief).

Bij die laatste straffen leunde de UEFA op de Turkse straf- en tuchtprocedures. Maar in het geval van KV Mechelen zijn die nog niet (goed en wel) begonnen. Het is nog onzeker of er een uitspraak zal zijn vóór de start van het nieuwe Europese seizoen.

Gaat de UEFA intussen dan maar zelf na of er info ten laste van Malinois is? De UEFA communiceert daar niet over, krijgt Sport/Voetbalmagazine vanuit de hoofdzetel te horen.

Het federaal parket laat aan Sport/Voetbalmagazine weten dat de aan de KBVB overgemaakte stukken uit het strafonderzoek ‘niet werden opgevraagd door de UEFA en evenmin aan hen bezorgd’.

En bondswoordvoerder Pierre Cornez zegt: ‘De KBVB moet de UEFA informeren over mogelijke feiten van matchfixing en het gevolg dat daaraan wordt verleend. De informatie die wordt meegedeeld, betreft de procedurele aspecten, niet de inhoudelijke tenlasteleggingen. De UEFA heeft evenmin inzage in het onderzoeksdossier.’

Een bron bij de bond wijst er wel op dat de UEFA mogelijk via een andere weg aan de bevindingen kan geraken van de KBVB-onderzoekscoördinator – zijn rapport circuleert intussen bij de betrokken partijen. En het Fenerbahçeverhaal toont dus aan dat de UEFA er niet voor terugdeinst om federaties soms vóór de afloop van tucht- en strafprocedures al in een bepaalde richting te sturen.

Saillant detail nog: in 2017 lekte een brief uit waaruit bleek dat Infantino er in januari 2012 mee instemde dat de Turkse bond uitzonderlijk zijn eigen regels zou negeren door de schuldige Turkse clubs geen degradatie op te leggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content