KV Mechelen moet al geld weigeren

© BELGA

KV Mechelen is vervroegd gestopt met de inschrijvingen voor de obligatielening die de club uitschreef. Het grote publiek kon daarop intekenen.

Na vier weken wees de teller al vier miljoen aan, zegt bestuurder Marc Faes in Sport/Voetbalmagazine. Dat is een half miljoen meer dan het vooropgestelde doelbedrag. De centen dienen voor de stadionwerken. KV wou zijn fans meezuigen in dat verhaal, ook al kon de club bij een bank waarschijnlijk goedkoper aan geld geraken. Bij deze obligatielening hoort een bruto-intrest van 4,25 procent.

Volgens Faes had KV vlot nog een miljoen euro meer kunnen ophalen. ‘Maar we moeten dat geld over zeven jaar terugbetalen’, zegt hij. ‘Ons businessplan spreekt van 3,5 miljoen euro. Dat betekent: elk jaar 500.000 euro kapitaal opzijzetten en 150.000 euro intresten. Dat kan, want ons plan voorziet ook een inkomstengroei van 32 procent. Als je ineens vijf miljoen ophaalt, moet je elk jaar veel meer geld opzijzetten. Dan zou ons plaatje niet meer kloppen, want dat vereist een groei van 40 à 45 procent. Dat verwachten wij niet. En als je de mensen eerst overtuigd hebt om mee te investeren op basis van een bepaald groeipercentage, kun je sowieso niet plots een ander verhaal beginnen te vertellen.”