KV Oostende: schip op drift of schoon schip?

Johan Plancke, Franky Van der Elst, Gert Verheyen, Peter Callant en Hugo Broos bij de presentatie van een nieuw project, één jaar geleden. Alleen Van der Elst blijft over. © BELGAIMAGE

KV Oostende nam nu ook voortijdig afscheid van sportief directeur en interim-hoofdcoach Hugo Broos: wat gebeurt er dit seizoen allemaal in de Versluys Arena?

Het was een mooie foto, met van rechts naar links: sportief directeur Hugo Broos, voorzitter Peter Callant, hoofdcoach Gert Verheyen, assistent-coach Franky Van der Elst en teammanager Johan Plancke. Allemaal nieuwe gezichten bij het begin van het post-Coucketijdperk van KV Oostende. Het was eind mei 2018 en de boodschap was positief.

De erfenis van de vorige, naar Anderlecht vertrokken voorzitter-eigenaar was weliswaar zwaar, er waren veel te veel spelers en sommigen van hen verdienden veel te veel. Maar de kern zou worden opgekuist, het businessmodel zou nog worden versterkt en KVO 3.0 zou het verschil maken met zijn DNA en zijn waarden in een klimaat van verbondenheid waarin mensen zich goed voelen en optimaal presteren.

Edoch, minder dan één jaar later is nog slechts één van de vijf personen op de foto in het organigram van de club terug te vinden: Franky Van der Elst, de assistent-coach die voor de laatste vier wedstrijden van play-off 2 werd aangesteld als interim-hoofdcoach.

Woar is Gert Verheyen?!

Het begint met Johan Plancke. De teammanager, die ook nog eens sportief directeur Hugo Broos op administratief vlak moet bijstaan, voelt zich niet goed in zijn nieuwe job en vertrekt al eind juli. Hij wordt bij Anderlecht assistent van sportief directeur Luc Devroe.

Marc Coucke countert het verwijt dat hij hem bij KVO is komen weghalen scherp: het was Plancke zelf die had gevraagd of er bij Anderlecht geen plaats was en Broos mocht zelf ook wel eens voor de spiegel gaan staan, want hij was er de voorbije maanden niet in geslaagd Plancke aan zich te binden en hem op zijn gemak te laten voelen. Plancke bevestigt dat hij ook zonder de optie Anderlecht op 1 augustus zou zijn weggegaan bij Oostende.

In februari maakt voorzitter Peter Callant plaats voor Frank Dierckens, een operatie die KVO moet toelaten om de proflicentie te halen. De West-Vlaamse selfmade man en CEO van Diaz Sunprotection was in 2016 door algemeen directeur Patrick Orlans als sponsor binnengehaald en werd er na het vertrek van Coucke ondervoorzitter en aandeelhouder (10 procent). Hij koopt de aandelen van Callant (82 procent) en stelt met een kapitaalsverhoging de toekomst van KVO als profclub voor minstens één seizoen veilig.

Drie weken later is ook Gert Verheyen vertrokken. Het is al van 8 december geleden dat zijn ploeg nog eens kon winnen, tegen Lokeren, en de coach is almaar dieper weggezakt, ontgoocheld in spelers en in zichzelf. Terwijl na het gelijkspel tegen Waasland-Beveren de nieuwe voorzitter-eigenaar op het veld voor de camera zijn vreugde uit over het behoud dat net verzekerd werd, het volk oproept om naar play-off 2 te komen kijken en zijn peptalk met gebalde vuist en een krachtige ‘ Woar is Oostende?!’ afsluit, zit Verheyen op de persconferentie zijn eigen ploeg te kleineren.

Dat wordt hem niet in dank afgenomen. Op maandag krijgt hij het voorstel om er na de reguliere competitie een punt achter te zetten, maar uiteindelijk geeft hij er twee dagen later meteen zelf de brui aan.

Op dat moment waren er ook al spanningen tussen de coach en de sportief directeur, die verantwoordelijk was voor de samenstelling van de kern. Broos was van mening dat er meer uit het spelerspotentieel te halen was, sprak ook een paar keer zelf de groep toe en vond onder meer dat de discipline aan het afnemen was. Verheyen was het daar niet mee eens. De spelers wisten dat.

Principieel man

Broos neemt het zelf tijdelijk over. Maar tot veel verbetering leidt dat niet. In de vermaledijde play-off 2 wordt er wel weer gewonnen, maar er zijn ook dieptepunten. In Westerlo krijgt KVO voetballes en het wordt er achteraf neergezet als een ploeg die ook in 1B tegen de degradatie zou moeten strijden. Het spel doet ook pijn aan de ogen van de interim-coach, die zich niet voor het eerst opwindt over ‘gebrek aan goesting van goedbetaalde spelers die niet snappen wat het betekent om prof te zijn’.

Anderhalve week later wordt ook hijzelf naar de uitgang geleid. In krantenartikels zijn intussen signalen geslopen dat er intern mensen zijn die zijn aanpak en trainingen van een bedroevend niveau (sic) vinden. Het is vooral een teken van de zowat algemene sfeer van ontevredenheid die dit seizoen bij KVO is gegroeid. Tenslotte kwam Broos zelf maar vanaf de donderdag buiten, omdat hij ook nog altijd sportief directeur was.

Op bestuursniveau vonden ze dat hij als sportief directeur nog geen investering met een meerwaarde was gebleken. In de eerste plaats was zijn transferbeleid geen succes geworden. Anderhalf miljoen euro voor ‘invallers’ als de Kameroense doelman Fabrice Ondoa en de Albanese spits Sindrit Guri doet pijn voor een club die moet saneren en vooral voor de bestuurder die er zijn geld in steekt.

Broos wou nu Sven Vandenbroeck, die zijn assistent bij Kameroen was geweest, als nieuwe hoofdtrainer binnenhalen, maar met dat plan stond hij alleen. Voorzitter Dierckens en algemeen directeur Orlans namen almaar meer sportieve dossiers zelf in handen. Illustratief voor de gang van zaken was dat zij het laatste gesprek met Vandenbroeck voerden, na het verlengd paasweekend, en de sportief directeur erbuiten werd gehouden.

Broos, principieel man, kreeg ook het verwijt dat hij te stug was tegenover onder meer Didier Frenay, de makelaar aan wie KVO nog enkele miljoenen euro’s commissie moet betalen voor de transfer van Landry Dimata naar Wolfsburg. Wat dan weer de contractbesprekingen met Tom De Sutter blokkeerde, een speler die zich door Frenay laat begeleiden.

‘Empoweren’

Dierckens en Orlans zullen het voortaan zelf doen en zich daarbij laten adviseren door een comité waarin onder anderen hoofdscout Guy Gheysel en de nieuwe hoofdcoach zullen zetelen. De voorzitter wil een bureau op het oefencentrum en zal er een spelersraad oprichten, allemaal met de bedoeling om zelf nauwer contact te kunnen onderhouden met spelers en staf, om te weten wat er precies leeft en indien nodig snel te kunnen ingrijpen.

Spelers van 750.000 euro zullen ze niet meer halen en in de omkadering zal er fors ingeleverd moeten worden. Met een meer empowering people management zal er een hoger rendement beoogd worden, want de bazen zijn ervan overtuigd dat sommige spelers onderpresteerden doordat de focus te veel lag op wat niet goed was. Exponent daarvan is Sander Coopman, die niet meer gelijkt op de Sander Coopman van bij Zulte Waregem.

De boodschap is duidelijk: er moet weer een sfeer van positivisme ontstaan rond KVO, een klimaat van verbondenheid waarin mensen zich goed voelen en optimaal presteren.

Volgend seizoen een nieuwe poging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier