Laurens De Bock: de tweede Nicolas Lombaerts

© Belga

Met De Bock haalt Wilmots een verrassende naam bij de Rode Duivels. Wie is de 20-jarige linksachter van Lokeren?

Met Laurens De Bock haalt bondscoach Marc Wilmots een verrassende naam bij de Rode Duivels. Wie is de 20-jarige linksachter van Sporting Lokeren?

“De Bock doorliep de nationale jeugdselecties en is een speler die op twee posities uit de voeten kan: centraal in de defensie en op de linksachter,” verduidelijke Wilmots zijn keuze. “Omdat Thomas Vermaelen met een licht enkelletsel sukkelt, opteerde ik voor hem. Het oefenduel tegen Roemenië is de perfecte gelegenheid om hem in een sterke groep te integreren.”

Van spits naar (linker)verdediger Laurens De Bock begon op zijn vijfde te voetballen in zijn geboortedorp Kalken als diepe spits. Op zijn elfde trok hij naar Lokeren, waar jeugdtrainer Geert Dirinck hem tussen zijn vijftiende en zestiende omvormde tot centrale verdediger. Dat bracht hem prompt bij de nationale jeugdselecties.

Zijn ontwikkeling ontging ook toenmalig hoofdtrainer Georges Leekens – die een voorliefde heeft voor atletische voetballers met gestalte – niet, want De Bock werd een dag na zijn zestiende verjaardag én een sterke prestatie met de beloften tegen Anderlecht, doorgeschoven naar de A-kern.

Door zijn polyvalentie speelde hij eens linksback bij de reserveren, wat direct aardig lukte.

Nicolas Lombaerts

In een interview met Sport/Voetbalmagazine in maart 2011 zei De Bock over zichzelf: “Ze noemen me hier wel eens de tweede Nicolas Lombaerts, door mijn coole manier van voetballen en stijl op het veld. Ik vind het een hele eer om met iemand die vlot meedraait bij een Europese topploeg, vergeleken te worden. Maar om Lombaerts te evenaren zal ik nog veel moeten verbeteren.”

“Ik ken mijn werkpunten: kort voetenwerk, wendbaarheid en snelheid op de eerste meters. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.” (FV/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier