‘Laurens De Bock is niet langer haalbaar voor Belgische clubs’

© BELGA

De eerste cap van de Lokerenspeler voor de Rode Duivels zorgt alvast voor een verhoogde marktwaarde.

Bij Lokeren waren ze niet verrast, door de steile opgang van linksachter Laurens De Bock. “Het was al snel duidelijk dat hij vroeg of laat bij een topclub terecht zal komen,” vertelt Rudi Cossey, assistent-trainer van Sporting Lokeren, in Sport/Voetbalmagazine.

De Bock maakte zijn debuut in eerste klasse in de play-off 2 van het seizoen 2009/2010, toen nog onder Emilio Ferrera. Ondertussen speelde hij al 85 officiële matchen met Lokeren en is hij al jaren titularis als jeugdinternationaal.

Toch ontdekt het grote publiek hem nu pas. Cossey weet waarom: “Laurens is niet de speler die met flitsende acties opvalt, maar clubscouts hebben hem al langer op het oog. Voor zo’n jonge kerel presteert hij zeer constant, hij speelt bijna nooit een slechte wedstrijd. Vooral daar kijken trainers naar.”

Interesse van Club Brugge

De Bock kan zowel op de flank als centraal uit de voeten. Marc Wilmots gaf trouwens aan dat hij de jonge linkspoot selecteerde als doublure voor een niet geheel fitte Thomas Vermaelen. Al is De Bock van opleiding een centrale verdediger.

De reconversie naar de linksachterpositie verliep niet vlekkeloos. “In het begin werd hij te vaak met een bal binnendoor te kijk gezet”, erkent Cossey, “en ook bij crosspasses vanaf de andere flank wilde hij wel eens mistasten. Maar Laurens pikt snel dingen op. Hij is zeer coachbaar, je moet hem geen vijf keer iets uitleggen. In de kleedkamer blijft hij op de achtergrond. Het is een type dat de mouwen opstroopt en hard werkt.”

Aandacht is er al, van Ajax, WBA, Stoke City en Wolverhampton. Afgelopen zomer was er concrete interesse van Club Brugge, bevestigt Willy Reynders. “Maar daar kozen ze met Bart Buysse uiteindelijk voor een goedkopere oplossing. Het is nooit tot concrete onderhandelingen met de speler gekomen.”

Vertrek tijdens de winterstop?

Bij Lokeren verlengde De Bock vorig jaar nog zijn contract tot 2015, maar de kans dat hij zo lang op Daknam blijft, is erg klein. Hoe lang kan Lokeren hem nog houden?

Reynders: “De tijd dat wij moeten verkopen om ons budget in evenwicht te houden, is voorbij. Sowieso denk ik dat hij voor Belgische clubs niet langer haalbaar is. Ik denk dat het eerder richting Engeland of Duitsland zal gaan.”

“Veel ploegen zoeken een linksachter, op dat gebied plukken wij in Lokeren de vruchten van ons jeugdbeleid, waarin we veel aandacht schenken aan die positie. We hadden Derrick Tshimanga, nu De Bock en met Alexander Corryn staat al een opvolger klaar. Die zijn we rustig aan het klaarstomen. Daarom zou het goed zijn als Laurens minimum nog een jaar bij ons blijft.”

Wil Reynders daarmee zeggen dat Lokeren ook een mogelijk monsterbod tijdens de winterstop naast zich zal neerleggen? “Als er in januari concrete interesse is, zal die er volgende zomer ook nog wel zijn. Laurens wordt al enkele jaren gevolgd, daar verandert die selectie voor de Rode Duivels niets aan.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier