Lebron James steunt Hillary Clinton

LeBron James is heel close met huidig president Barack Obama. © BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

NBA-superster LeBron James zat nooit verlegen om zijn mening te geven over maatschappelijke thema’s en dat deed de speler van de Cleveland Cavaliers ook in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In een column in de kranten Business Insider Sunday en de Akron Beacon Journal betuigde James openlijk zijn steun aan Hillary Clinton. Daarbij haalde hij verschillende redenen aan. Volgens de viervoudig MVP van de NBA is de tegenstandster van Donald Trump de enige kandidaat die de problemen begrijpt om – zoals hij – als kind in armoede op te groeien in Akron, Ohio, zijn geboorteplaats. LeBron heeft zich tijdens zijn carrière dan ook altijd ingezet voor de bewoners van zijn thuisstad, door onder meer via zijn Family Foundation de collegestudie van jongeren te betalen.

Volgens James is Hillary Clinton ook de beste kandidaat om het beleid van Barack Obama voort te zetten. The King is heel close met de huidige president, die hij al in 2008 hielp bij zijn campagne en met wie hij geregeld sms’t – Obama is een groot basketbalfan.

Ideeën die ons verdelen zijn niet de oplossing

James benadrukte ook dat de VS een president nodig heeft die het verdeelde land weer verenigt. ‘Ideeën die ons verdelen zijn niet de oplossing. We moeten eendrachtig zijn, los van onze afkomst of de kleur van onze huid. Hilary zendt die boodschap van hoop en eenheid uit.’

James, die de sportfans in Ohio met de Cleveland Cavaliers afgelopen juni hun eerste titel in een major sport sinds 1964 bezorgde, is er bijzonder populair. Zijn steun kan een belangrijke factor voor Clinton worden in de strijd om de kiezer. Ohio is immers een zogenaamde swing state, waar de verkiezingsuitslag vaak wisselt in het voordeel van de democraten of republikeinen.

Voor een megavedette als James, die honderden miljoenen dollars verdient met sponsorcontracten, is het vrij ongewoon om zo voor zijn politieke mening uit te komen, want dat ligt altijd gevoelig en kan mogelijke kopers afschrikken. Maar daar trekt LBJ zich geen bal van aan. ‘Als het goed aanvoelt, dan mag dat ook gezegd worden.’

Tijdens de EPSY-awards van sportzender EPSN opende hij in juli, samen met collega-spelers Dwyane Wade, Carmelo Anthony en Chris Paul, ook al de avond met een inspirerende speech waar zij andere atleten opriepen om mee te helpen in de strijd tegen het oplaaiende wapengeweld in de VS, vooral gericht tegen zwarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier