Leegloop dreigt voor Anderlechtse vrouwen

© BELGA

Ook de vrouwenploegen van Beerschot en STVV komen in nauwe schoentjes te zitten, zo vernam Sport/Voetbalmagazine.

Bij Anderlecht, dat recent nog de beker van België won ten koste van Sinaai Girls maar intern een turbulent seizoen kent, dreigt de grote leegloop.

De spelersgroep is ontgoocheld in het gebrek aan ondersteuning van bovenuit. Zo mogen de speelsters in tegenstelling tot de oudere jeugdspelers niet trainen op het nagelnieuwe oefencomplex in Neerpede. Hun thuiswedstrijden moeten ze bovendien afwerken in het ongezellige trainingscomplex in Tubeke, waardoor een groot deel van de aanhang afgehaakt heeft. Een speelster: “Begrijpelijk, want er is niet eens een kantine. Als je Ajax of Twente moet ontvangen, is het enige dat je kan aanbieden een plastieken bekertje met koffie uit een automaat. (zucht) Er is zo veel potentieel bij Anderlecht, maar niemand die iets voor ons doet.” Na een groepsgesprek met voorzitter Jean De Winne over het functioneren van coach (en zoon van) Filip De Winne, willen de meeste sterkhoudsters nu hun koffers pakken.

Loyale Vanoppen

Ook bij Beerschot zijn er veel vraagtekens nu het voortbestaan van de club op de helling staat. Voorzitter Willy Valenberghs: “Patrick Vanoppen is altijd erg loyaal geweest, dus wachten we de uitspraak van de licentiecommissie af. Pas daarna gaan we ons beraden over uitwijkmogelijkheden.” Zouden die iets lager in Antwerpen kunnen liggen, bij KV Mechelen? Bij KVM ontkennen ze niet dat er geruchten circuleren, maar beklemtonen ze dat er voorlopig nog geen contact is opgenomen.

Ook de vrouwenploeg van STVV lag even op het hakblok nu de club al het vet moet wegsnijden om de eerste ploeg competitief te houden. Er waren zelfs vergevorderde gesprekken aan de gang met Racing Genk om het vrouwenelftal over te nemen. STVV-voorzitter Bart Lammens: “Ik had daar groen licht voor gegeven, maar aangezien er met het lokale Argenta-kantoor een nieuwe sponsor is opgestaan, kan STVV volgend jaar gewoon verder in de BeNe League. Bedoeling is wel om het een en ander professioneler aan te pakken met de technische staf.”

Terug naar af

Naast het vertrek van coach Fons Moons dreigt ook een aantal speelsters andere oorden op te zoeken. Daardoor is het de vraag of STVV volgend jaar een competitief elftal op de been kan brengen. Fons Moons: “Het dramatische hieraan, is dat Genk wél aan de kar wilde trekken. Maar STVV verkiest dus om volgend jaar verder te gaan met een sterk afgeroomd elftal. STVV B staat voorlaatste in tweede klasse, en daar willen ze dan de BeNe League mee in? Dan ben je rijp voor de slachtbank. Het ergste is dat ze verwachten dat speelsters voortaan voor een appel en een ei spelen, waardoor een talentvolle generatie een trapje lager gaat spelen of helemaal gaat afhaken. Met de BeNe League moest er een stap voorwaarts komen, dit is plots een eeuw terug in de tijd.”

Hekkensluiter Zulte Waregem besloot zich als eerste terug te trekken uit de BeNe League van volgend seizoen. (JD)

De volledige stand van zaken in de BeNe League lees je volgende week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier