Leekens: ‘Sommige mensen zijn na een ontslag gefrustreerd, ik niet’

Georges Leekens kijkt niet rancuneus terug op zijn recentste passage bij Club Brugge. © BELGA

Donderdag trekt Georges Leekens met Lokeren op bezoek bij Club Brugge, de ploeg waar hij eind 2012 ontslagen werd. In Sport/Voetbalmagazine komt hij nog eens terug op die periode.

“Ik heb de beleidsmakers van Club onlangs allemaal teruggezien, tijdens onze beloftenwedstrijd”, verrast Leekens. “Zij waren er voor Bjorn Engels en Lior Refaelov. Ik neem hen niks kwalijk, ben niet jaloers, niet op Michel Preud’homme, niet op AA Gent, op niemand. Sommige mensen zijn na een ontslag gefrustreerd, ik niet.”

“De timing zat ten eerste al niet goed, de nationale ploeg ruilen voor Club Brugge, dat creëerde een hele sfeer. Verder heb ik – intern – gezegd dat we het kaf van het koren moesten scheiden. Wat daarna gebeurde, gaf me gelijk, ik kan zo tien à twaalf spelers van toen opnoemen die nu niet meer op het hoogste niveau voetballen. Conclusie: het klimaat zat niet goed. Inmiddels hebben ze bij Club stilaan een balans gevonden, met een kwalitatief sterkere groep. Zij zijn klaar voor de titel. Onze focus ligt op de redding.”

Het probleem Harbaoui

De vraag is of Leekens donderdagavond in het bekerduel met zijn ex-club eindelijk beroep kan doen op Hamdi Harbaoui. Dat de Tunesische spits al weken meetraint maar nog steeds niet speelgerechtigd is, wordt stilaan een vervelende zaak. “Het is ambetant,” erkent Leekens, “maar vooral voor de jongen zelf. Dat werkt in op hem. Ik heb Hamdi Harbaoui nog gekend toen ik bondscoach van Tunesië was. Ook toen zat hij in een lastig parket. Na wat uitlatingen werd hij geschorst: hij had te hard op lange tenen getrapt, en vervolgens werden zijn excuses niet aanvaard. Hij had gelijk, ik heb hem toen ook gesteund, en dat doe ik nu weer.”

“Iedereen verdient een nieuwe kans. Als trainer zie ik hem als een tester. We hebben een wedstrijd achter gesloten deuren gespeeld tegen NAC en daarin werd hij opgesteld. Op training werken we met gemengde ploegen en krijgt hij ook zijn kans. We proberen hem zo fit mogelijk te houden, tot hij speelgerechtigd is.”

(Peter T’Kint)

Lees de volledige ‘Vijf vragen aan Georges Leekens’ in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 2 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier