Leko: ‘Hans Vanaken op termijn zoals Lampard of Gerrard’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Voor de oefeninterland tegen Israël behoort Hans Vanaken voor het eerst tot de selectie van de nationale beloften. Ivan Leko is lyrisch over zijn concurrent/opvolger bij Sporting Lokeren.

“Ik zie Hans niet als een concurrent. Ik ben er 35, ik heb mijn carrière al gehad. Mocht ik 23 jaar zijn, dan zou onze relatie wellicht anders zijn, maar in deze fase van mijn carrière wil ik vooral de ploeg vooruithelpen”, aldus Ivan Leko in Sport/Voetbalmagazine. Door het blitzdebuut van Hans Vanaken bij Sporting Lokeren werd de Kroatische middenvelder naar de achtergrond (en de bank) verdrongen. Maar daar maalt hij dus niet om.

“Het feit dat Hans zo’n minzame en bescheiden jongen is, maakt die aanvaarding voor mij ook gemakkelijker”, gaat Leko verder. “Als je Hans op straat tegenkomt, zou je nooit vermoeden dat hij een van de grootste talenten op de Belgische voetbalvelden is. Ik denk dat hij een grote carrière kan maken en ik neem met plezier de taak op mij om hem die eerste stapjes op het hoogste niveau te helpen zetten.”

Talent

“Al op de eerste training zag ik dat Hans iets speciaals heeft”, aldus Leko. “Van de tien schoten op doel waren er acht binnen. Het zijn echter zijn gevoel voor ruimte, zijn timing en zijn inzicht die hem onderscheiden van de rest. Zaken als: wanneer moet ik afhaken, wanneer moet ik voor doel opduiken, wanneer houd ik de bal bij… Al moet hij beseffen dat doorbreken altijd het eenvoudigst is: niemand kent je en niemand legt je druk op. Bevestigen is moeilijker.”

“Met Hans in de ploeg speelt Lokeren anders. Ik speel tien of vijftien meter lager, ik wil meer de bal voelen, terwijl Hans dieper speelt en meer tussen de linies loopt. Op lange termijn zie ik in hem echter een nummer 8, een type als Frank Lampard of Steven Gerrard. Puur op talent kan hij nu die positie van diepe nummer 10 aan, maar hij heeft evenveel capaciteiten om later een allround middenvelder te worden die tackelt, verdeelt en scoort.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier