Leuven wil Barcelona (een beetje) achterna

© BELGA

Nu Leuven zeker is van een tweede opeenvolgende seizoen voetbal in de Jupiler Pro League – een primeur voor de universiteitsstad – is de wil om door te groeien groot bij zowel OHL als het stadsbestuur.

Topsportplatform

OHL-voorzitter Jan Callewaert: “Gent is de cultuurstad van Vlaanderen, Antwerpen van de mode en Kortrijk profileert zich als stad van de design. Leuven moet de topsporthoofdstad van Vlaanderen worden!”

Els Van Hoof, Leuvens schepen van Sport, beaamt in Sport/Voetbalmagazine: “OHL heeft iets losgemaakt. We gaan van dit momentum gebruikmaken. Met FaBeR beschikken we over een enorme rijkdom die vrij uniek is voor Vlaanderen. We gaan die expertise nog meer ter beschikking stellen van onze topclubs, wetende dat zij vragende partij zijn.”

FaBeR is de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven, met de professoren Werner Helsen en Peter Hespel als bekendste namen. Een eerste stap naar samenwerking werd in november 2011 gezet. Het stadsbestuur en de universiteit creëerden toen het Topsportplatform. Dat overlegorgaan moet uitmonden in een expertisecentrum waarin kennis wordt uitgewisseld tussen de Leuvense topsportclubs. Voorlopig zijn OHL (voetbal), Leuven Bears (basketbal), Haasrode Leuven (volleybal), Hockey Club Leuven (hockey) en Daring Club Leuven (atletiek) de trekkers.

Barcelona & Real Madrid

Callewaert denkt luidop aan een samensmelting tot één grote Leuvense omnisportclub, naar het voorbeeld van Barcelona en Real Madrid. In zo’n constructie zouden de verschillende sportafdelingen onder een gemeenschappelijke koepelorganisatie actief zijn.

Ook schepen Van Hoof ziet mogelijkheden: “Je zou tot een uitwisseling van abonnementen kunnen komen, de ticketverkoop centraal organiseren, samen aan sponsorwerving doen. Bovendien kan je onder één naam en met één logo naar buiten treden. Dat zou een bijkomende uitstraling aan Leuven geven.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier