Leye: ‘Bij Gent mocht Dury mij niet als centrumspits opstellen van Louwagie’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Mbaye Leye is na zijn fenomenale prestaties tegen Club Brugge en Anderlecht de man in de picture bij Zulte Waregem. Sport/Voetbalmagazine had een uitgebreide babbel met de spits.

Na minder geslaagde passages bij AA Gent en Standard is de Senegalees bij Zulte Waregem weer helemaal boven water gekomen. In Sport/Voetbalmagazine komt hij nog eens terug op die moeilijke periodes: “Mijn ervaringen bij Gent en Standard maakten van mij een complete speler. Dan praat ik over maturiteit, concentratie, de manier waarop je naar de dingen kijkt en hoe je ermee omgaat. Ik ben meer relaxed, op mijn leeftijd (30 jaar, nvdr) geniet ik meer van het geluk voetbal te kunnen spelen en benader ik een wedstrijd serener.”

Orders van Louwagie

Bij Zulte Waregem mag Leye ook weer op zijn favoriete positie als centrumspits spelen. Was zijn positie een discussiepunt tijdens de onderhandelingen over een terugkeer naar Zulte Waregem?

“Neen, want de coach wist dat het in Gent een discussiepunt was geweest en dat ik na het vertrek van Michel Preud’homme had gezegd: ‘Het is genoeg geweest, ik wil niet meer op de flank spelen.'”

Nochtans stelde ook Francky Dury hem bij AA Gent niet als centrumspits op. “Omdat Michel Louwagie wilde dat ik zoals onder Michel Preud’homme op de linker- of de rechterflank bleef spelen”, verrast Leye in het interview.

“Vorig jaar haalde Francky Dury mij naar Zulte Waregem als centrumaanvaller, maar in Gent kwam hij als nieuwe trainer in een bestaande groep terecht van spelers die niet door hem waren gekozen. Voor het centrum van de aanval waren er drie keuzes: Ljubijankic, Coulibaly en de pas aangeworven Arbitman. Mij mocht hij daar niet opstellen. Daarom heb ik gezegd: ‘Als het zo zit, vertrek ik.’ Maar ook bij Standard moest ik dus vooral op de flank spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier