Leye en Zulte Waregem: een knipperlichtrelatie

Mbaye Leye (links) © .
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hij werd als het boegbeeld van Zulte Waregem beschouwd, als de kapitein, de alltime topschutter van Essevee. En toch vertrekt Mbaye Leye aan de Gaverbeek nu al voor de dérde keer met slaande deuren.

Zaterdag 31 januari 2009. Kort voor de thuismatch van Zulte Waregem tegen KV Mechelen meldt Mbaye Leye aan toenmalig manager Vincent Mannaert dat hij niet zal spelen, zolang hij niet weet of de club een deal heeft met AA Gent. De zomer ervoor heeft hij al gedreigd met een vertrek, maar dat werd toen geweigerd. Deze keer zou de Senegalees er “alles aan doen” om een transfer te forceren, nadat hij eerdere voorstellen van Club Brugge en Rubin Kazan heeft afgewimpeld. De dagen voor de match heeft Leyes manager ook al gedreigd met de wet van ’78.

De spits laat zich door coach Francky Dury toch overhalen om te spelen tegen Malinwa, scoort zelfs nog, maar herhaalt achteraf dat hij zijn laatste wedstrijd voor Essevee heeft gespeeld. “Ik ben erg teleurgesteld in de mensen van Zulte Waregem”, aldus Leye die benadrukt dat hij vooral een stap hogerop wil zetten en dat geld niet meespeelt. Het Esseveebestuur wil hem niet zomaar laten gaan, maar bereikt ’s anderendaags toch een definitief akkoord met AA Gent: Leye vertrekt voor een klein miljoen euro, Ernest Nfor maakt de omgekeerde beweging.

Ruim vijf jaar later, na een omweg bij Standard en een terugkeer naar de Gaverbeek in januari 2012, zit er in mei 2014 weer een haar in de boter. Na een seizoen waarin Leye door zware knie/hamstringblessures amper heeft gespeeld, breekt hij de onderhandelingen over zijn aflopend contract abrupt af. Over de duur zijn beide partijen het eens, maar Zulte Waregem wil, volgens Leye, hem te weinig betalen. Na ruim twee maanden trainen bij derdeklasser Oudenaarde tekent de Senegalees midden augustus 2014 voor twee jaar bij Lokeren. Door een slechte voorbereiding speelt hij daar zijn slechtste seizoen ooit, waarop Zulte Waregem hem in juni 2015 voor een tweede maal terughaalt. Roger Lambrecht plakt aanvankelijk 500.000 euro op Leyes hoofd, maar die dringt (alweer) zwaar aan op een vertrek, waardoor Essevee uiteindelijk alleen de opleidingsvergoeding van Joey Dujardin, die naar Lokeren gaat, moet laten vallen.

Leye ontpopt zich daarna tot de topspits van weleer, maar na twee seizoenen staat de knipperlichtrelatie met Zulte Waregem nu opnieuw op rood. De speler neemt geen genoegen met een contractverlenging (na 2018) van één jaar, hij wil er twee. Geen optie voor de club, gezien Leyes leeftijd (34) en loonbriefje van 800.000 euro. De topschutter van Essevee geeft daarop een opmerkelijke persconferentie, waarin hij zijn gal spuwt naar algemeen manager Eddy Cordier, die, dixit Leye, beloofd had om hem gratis te laten gaan, maar dat nu weigert. En zo vertrekt de Senegalees voor de derde keer door de kleinste poort van het Regenboogstadion.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier