Lips: ‘Nie Neute Nie Pleuje paste perfect bij het Ottenstadion’

© BELGA

Patrick Lips, directeur communicatie bij AA Gent, legt uit waarom de clubslogan Nie Neute Nie Pleuje werd ingeruild voor We are Buffalo, we are one family.

Sport/Voetbalmagazine bracht Patrick Lips (62) en diens opvolger Serge Platel (51) samen voor een gesprek over de Gantoise. Lips wordt voortaan directeur communicatie, maar drukte de voorbije jaren zijn stempel als commercieel directeur van de club. Tot de muziek toe. Zo vertelt hij waarom Michel Preud’homme destijds afwilde van de Gentse meezinger ’t Vliegerke.

Lips: ‘De voorzitter van Sporting Lissabon zei me ooit: ‘Er is hier maar één probleem. Ik wil vooruit, maar dan bots ik vaak met de tradities van de club: het logo, de muziek.’ Dat evenwicht behouden is een zware opdracht. Ik heb het ooit eens gewaagd om de Buffalomars onder druk van de jonge fans die dat ouderwets vonden niet meer te draaien. Ik voelde dat ik daarmee veel mensen in het hart raakte. Je moet altijd vernieuwen, maar in die evolutie de traditionele zaken meenemen. Michel Preud’homme vond onze muziek te eenzijdig Gents gericht, genre ’t Vliegerke van Walter De Buck.’Zo ga ja altijd een regionale club blijven’, vond hij. Dat is maar ten dele juist. Nie Neute Nie Pleuje was een slogan die perfect van toepassing was in het Ottenstadion. Daar was namelijk veel reden om te neuten. Nu niet meer. De nieuwe slogan is: We are Buffalo, we are one family.

Squaw wordt Buffalo

In maart beschuldigde Suzan Shown Harjo, Amerika’s bekendste voorvechtster van de rechten van Native Americans, AA Gent van racisme vanwege het indianenhoofd in het logo van de club en de levende mascottes van de ploeg, de als opperhoofd verklede Buffalo Ben en Squaw Mel.

Patrick Lips: ‘Uit dat verhaal hebben we iets geleerd. Op onze website zal een aparte rubriek komen over de problematiek van de indianen. Veel mensen hebben er een karikaturaal beeld over. Onze indiaan dwingt respect en kracht af. Over het woord squaw wordt een verschrikkelijke etymologische discussie gevoerd, maar om de vrede te bewaren noemen we haar voortaan Buffalo Mel in plaats van Squaw Mel. Ik heb mezelf geëngageerd om onze mensen te leren wat ze moeten weten over de indianen, maar ons logo bewaren we. Zelfs over de origine van de roepnaam blijkt dat er hier 50 jaar een verkeerde mening hing. Buffalo is pas na de Olympische Spelen in Antwerpen in 1920 door een Gentse atleet in het voetbal geïntroduceerd. Twintig jaar eerder had je de wildwestshow waar al eens ‘Buffalo, Buffalo’ geroepen werd, maar dat is toen niet in het voetbal overgenomen, maar pas veel later.’

Lees het volledige interview met Patrick Lips en Serge Platel in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 29 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content