Lokeren gaat in (bezigheids)therapie: ‘Een grote fout in het competitieformat’

Olivier Deschacht, Ari Freyr Skulason en Killian Overmeire. © ISOSPORT
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Voor Sporting Lokeren zit het seizoen er al op. Hoe moet het nu verder?

Tot midden augustus, wanneer een nieuw seizoen in de Proximus League (1B) begint, zal Lokeren van topvoetbal verstoken blijven. Om die vier maanden te overbruggen zal er tot eind april nog driemaal per week getraind worden op Daknam, telkens op maandag, woensdag en vrijdag.

‘Maar dat zal week na week geëvalueerd worden’, vertelt Killian Overmeire. ‘Het komt er op aan je conditie te onderhouden naar volgend seizoen toe, maar tegelijkertijd is het allemaal zo doelloos. Je kunt niet eens tactisch trainen want je weet niet welke spelers hier dan nog zullen rondlopen, ook al hebben er veel een contract waar je niet zomaar onderuit kunt. Misschien spelen we hier en daar een vriendschappelijke wedstrijd (op 10 april wellicht tegen KV Mechelen, nvdr), maar je hebt niets met inzet om naar uit te kijken.

‘Dit is een grote fout in het competitieformat.’

‘Bovendien weet ik van gesprekken met Colin Coosemans, die deze situatie vorig jaar meemaakte met KV Mechelen, dat er in zo’n periode na de degradatie nog heel wat frustratie borrelt binnen een spelersgroep. Play-off 2 spelen is al verschrikkelijk, maar dit is nog erger, een grote fout in het competitieformat. Het worden rare weken.’

Toekomst

Ondertussen zou je denken dat er achter de schermen naarstig gewerkt wordt aan een nieuwe toekomst en nieuwe structuur voor de Wase club, maar dat blijkt evenmin het geval. Met de gezondheid van voorzitter Roger Lambrecht gaat het momenteel niet zo goed, een CEO om het overnamedossier mee in handen te nemen is er niet.

Erwin Lemmens werd aanvankelijk aangeduid als tijdelijk sportief adviseur, maar die werd de voorbije weken volledig in beslag genomen door de nationale ploeg. Maandag kondigde de club verrassend aan dat Dimitri M’buyu als technisch directeur aangeworven wordt. De vraag is echter welke acties hij al kan ondernemen zolang geen nieuwe overnemer gevonden wordt… Want geld toesteken aan de club doet Lambrecht niet meer.

Propere Handen

Kostbare tijd gaat zo verloren en het lijkt er niet meteen op dat daar snel verandering in zal komen. Potentiële investeerders en ook Lambrecht wachten immers af wat de uitkomst van operatie Propere Handen zal brengen. Alleen al naar overnameprijs maakt het een groot verschil of je een club uit 1A dan wel 1B onderhandelt.

En wat als de club schuldig wordt bevonden aan witwaspraktijken met makelaar Dejan Veljkovic? Dan volgt wellicht nog een stevige boete bovenop de 10 miljoen euro verlies die Sporting Lokeren vorig jaar al liet inschrijven in de jaarrekening. Zo wordt het voor adviesbureau KPMG, belast met de zoektocht naar een nieuwe overnemer voor de club, een lastige opdracht. Joris Van der Gucht is tot nog toe de enige die zich als kandidaat-overnemer outte. De 34-jarige oprichter en CEO van softwarebedrijf Silverfin is al jaren abonnee op Daknam en behoort tot de groep Vlaamse investeerders die de voorkeur wegdraagt van huidig voorzitter Lambrecht. Maar als het over centen gaat, toonde de bandenmagnaat zich in het verleden al meermaals onwrikbaar.

Aanvoerder Overmeire blijft geloven in de toekomst van Sporting Lokeren: ‘Dat bewees die enthousiaste supportersactie bij onze laatste match tegen Cercle Brugge. Een mooi afscheid, waarmee de Lokerensupporter toonde dat er potentieel is voor een nieuw project. Lokeren kan trouwens ook rekenen op een zeer goede jeugdwerking. Er zijn spelers die daar hun schouders mee onder willen zetten, of dat nu in 1A of 1B is. Er moet in ieder geval veel veranderen binnen de club. En snel, want nu blijven er enkel vragen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier