Lokeren: ‘Wij geloven 100 procent in Cyriel Dessers’

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Op Daknam scanderen ze al maandenlang de naam van een twintigjarige spits die amper speelt: Cyriel Dessers. Bij Lokeren zien ze de nieuwe publiekslieveling als het volgende goudklompje.

Met de transfer van Junior Dutra naar het Qatarese Al-Arabi schoot Sporting Lokeren de hoofdvogel af. Niet alleen ontving het een zéér aardige som (2,5 miljoen euro) voor een spits die einde contract was en bovendien meer geblesseerd dan fit, het creëerde op die manier ook de opportuniteit om voluit de kaart te trekken van Cyriel Dessers.

Dessers is een negentienjarige spits die eind vorig seizoen weggeplukt werd bij OH Leuven -jeugdcoördinator Hans Vander Elst noemde hem er het grootste talent met wie hij ooit werkte – en de voorbije maanden in de Lokerse wachtkamer klaargestoomd werd voor het grote werk. “Bij OHL trainde hij maar af en toe mee met de A-kern, de stap van beloften naar eerste klasse vroeg wat aanpassing”, verklaart T2 Rudi Cossey de voorzichtige aanpak met de jonge nieuwkomer.

“Wat Cyriel voor doel kan, heb ik nog niet veel gezien”, wijst Cossey op Dessers’ grootste troef. “Bovendien laat hij ook anderen beter spelen, hij biedt zijn ploegmaats altijd oplossingen aan. Dat kon je bijvoorbeeld minder zeggen van Hamdi Harbaoui of Dutra.”

Meer speelgelegenheid

Twee keer een basisplaats: in de beker tegen Sint-Eloois-Winkel (waarin hij meteen drie keer scoorde) en in de Europa League tegen Metalist Charkov. Voorts een tiental korte invalbeurten. De balans oogt toch magertjes als je dan toch zo gelooft in de groeimogelijkheden van Dessers. Maar daar kan weldra verandering in komen.

Nu Dutra vertrok, mogen we de komende maanden Cyriel Dessers meer in de schijnwerpers verwachten. Op training zien ze het effect al van die motie van vertrouwen: Dessers schiet weer met scherp. Zeker als Lokeren straks tot play-off 2 veroordeeld wordt, zal de ex-OHLspits volop getest worden met het oog op de toekomst. “Dan is het iets makkelijker om hem een tijdje te laten staan, zelfs als het wat tegenzit”, beaamt Cossey in Sport/Voetbalmagazine.

Bijschaven

Ondertussen schaaft de Lokerse technische staf verder aan de ruwe diamant. “Cyriel moet zijn handelingssnelheid nog verhogen, zijn kopspel en mobiliteit verbeteren. Gelukkig is hij coachbaar en intelligent. Hij kruipt niet in een hoekje wanneer Peter naar hem uithaalt. Integendeel, Cyriel durft zijn gedacht te zeggen. Wij geloven honderd procent in die jongen”, aldus een opgetogen Cossey.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier