Lokeren wint eerste beker van België

© Belga

Sporting Lokeren heeft in het Koning Boudewijnstadion voor het eerst in de clubgeschiedenis de Beker van België gewonnen. De Oost-Vlamingen versloegen in de finale KV Kortrijk met 1-0.

Hamdi Harbaoui scoorde diep in de tweede helft (77e). Lokeren speelde 71 minuten met tien, na een rode kaart voor Benjamin De Ceulaer.

Afgekeurd doelpunt

De supportersclans staken voor aanvang van de wedstrijd het vuur al aan de lont in het Koning Boudewijnstadion en beide teams waren vastberaden die lijn op het veld door te trekken. Na vier minuten hing de bal dan ook al tegen de netten. Na een verkeerde interceptie van Kortrijk-doelman Darren Keet kon Harbaoui scoren. Die stond echter buitenspel en dus keurde scheidsrechter Jérome Nzolo het doelpunt af.

Lokeren nam lichtjes de bovenhand, maar moest na 19 minuten al met een man minder verder na een discutabele rode kaart voor Benji De Ceulaer, die bij een hoekschop Brecht Capon had neergetrokken. KVK kon die numerieke meerderheid voor de rust niet uitbuiten, 0-0 was dan ook een logische ruststand.

Inzet en werkkracht

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd. Inzet en werkkracht haalden het opnieuw van finesse. Lokeren plooide met een man minder terug, Kortrijk kreeg de Oost-Vlaamse muur niet gesloopt en kon slechts sporadisch dreigen. Het doelpunt viel aan de overkant. Goaltjesdief Harbaoui werkte het knappe voorbereidende werk van De Pauw mooi af door het leer over een grabbelende Keet in doel te duwen. In een spannende slotfase drong Kortrijk nog aan, maar Boubacar Copa gaf zich niet meer gewonnen.

‘Mooiste moment in mijn carrière’
Hamdi Harbaoui besliste na 77 minuten met een knap doelpunt de wedstrijd. “Mijn mooiste doelpunt tot nog toe zorgde meteen ook voor het mooiste moment in mijn carrière. Het was schitterend om de Belgische beker in de lucht te mogen steken”, ging de 27-jarige goalgetter van start. “Onmiddellijk na het doelpunt besefte ik dat het wel eens de winning goal kon zijn. We hebben als ploeg enorm hard gewerkt om dit te kunnen bewerkstelligen. Het is een droom die uitkomt. Vannacht gaan we nog vieren met de supporters, maar daarna moeten we terug aan het werk om de start van Play-off II voor te bereiden.”

Erelijst

Lokeren-coach Peter Maes zag zijn ploeg na de uitsluiting van Benji De Ceulaer met tien goed overeind blijven en op het juiste moment toeslaan. “We staan eindelijk op de erelijst van de Beker, dat is zeker belangrijk voor Lokeren. De club heeft in het verleden niet veel trofeeën behaald en daarom doet dit extra deugd”, ging de winnende coach van start.

“Jammer dat die rode kaart in de beginfase viel, beide ploegen hadden voordien al alle registers opengetrokken. De lijnrechter nam een ingrijpende beslissing door Benji van het veld te sturen, maar als team zijn we daar erg goed mee omgegaan. We weten dat we een ploeg zijn die makkelijk overeind blijft in lastige situaties en dat hebben we vandaag dan ook gedaan. In de tweede helft heb ik er dan nog een spits bijgegooid en daarna werden we bijna niet meer weggedrukt. Het doelpunt viel op het goeie moment en ook daarna zijn we niet echt meer in de problemen gekomen”, analyseerde Maes.

Lokeren haalde vorig seizoen nog Play-off I, maar kende in het seizoensbegin heel wat problemen. “De ploeg heeft dit seizoen inderdaad wat tijd nodig gehad na een moeilijke start. Hamdi Harbaoui had een aanpassingsperiode nodig. We hebben hard met hem gewerkt en ondertussen heeft hij het opgepikt. Naar de toekomst toe willen we dit team bij elkaar houden en proberen we het nog verder uit te bouwen.”

‘Tot het laatste gestreden’

Brecht Capon was na bijna twee maanden blessureleed net op tijd klaar voor de bekerfinale, maar kon niet verhinderen dat Kortrijk zijn meerdere moest erkennen in Lokeren. “Uiteraard ben ik ontgoocheld. We hebben tot de laatste minuten gestreden voor winst, maar we konden geen kansen creëren.”

Ook KV Kortrijk-trainer Hein Vanhaezebrouck was na afloop enorm teleurgesteld. “Het is een enorme ontgoocheling dat we niet met de beker naar Kortrijk kunnen gaan”, aldus de coach. “Deze wedstrijd kende een fantastische start. Beide ploegen gingen er voluit voor en ik ben er zeker van dat dit één van de beste finales ooit had kunnen zijn. De rode kaart hypothekeerde eigenlijk de wedstrijd. Met een man meer spelen is immers vaak een nadeel. Lokeren
verkleinde nadien de ruimtes en dan is het moeilijk spelen.” (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier