Lorin Parys na vier jaar Propere Handen: ‘België is een voorloper’

© Belga Image
Bart Aerts Hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

In oktober 2018 daverde het Belgische voetbal op zijn grondvesten. De naschokken zijn tot op vandaag te voelen. Maar heeft ‘Operatie Propere Handen’ écht iets veranderd in het wereldje? Dat vroegen we aan enkele sleutelfiguren. Vandaag: Lorin Parys, CEO van de Pro League.

‘Als je terugblikt, is Propere Handen op lange termijn in feite een geschenk geweest voor de voetbalsector. Er is intussen heel wat veranderd. Ik ben ervan overtuigd dat als we een aantal zaken anders aanpakken, we de reputatie van de voetbalsector kunnen krijgen waar we die willen hebben. Er zijn in het verleden een aantal gewoontes ontwikkeld die in een buitenaardse baan rond de aarde zijn gaan zweven. Dat kan niet de bedoeling zijn. Voetbal staat niet los van de samenleving. Propere Handen is een hefboom geweest voor veranderingen die al langer nodig waren, maar die nooit het licht hadden gezien.

‘Heel concreet denk ik aan het clearing house. Met de oprichting daarvan hebben de clubs zich ingeschreven in de nood aan corporate governance (goed bestuur, nvdr) en transparantie. Sinds de zomermercato van 2020 is het clearing house als controle- en transparantiemechanisme operationeel. Het is het model geweest voor de FIFA die ook een clearing house uitbouwt. We zijn dus een voorloper geweest. Of beter: we zijn verplicht geworden om een voorloper te zijn.

‘Een tweede grote verandering is de invoering van de antiwitwaswetgeving voor het voetbal. We spreken dan van AML of Anti Money Laundering. We zijn de enige sporttak in de wereld die zich daaraan moet onderwerpen. Dat betekent wel wat voor de clubs. Ze moeten heel wat extra procedures doorlopen vooraleer transacties zijn afgerond.

Werken aan een nieuwe cultuur is een werk van lange adem, maar het startschot is gegeven.’

Lorin Parys

‘In de kranten was te lezen dat alle gecontroleerde clubs tekortkomingen vertonen in het toepassen van die nieuwe regels. Maar daar hoort wel een belangrijke nuance bij. Het is totaal nieuw en de wetgeving is niet aangepast aan de voetbalsector. En de tekortkomingen zijn eerder formeel, zoals het opstellen van verslagen, maar dat zijn we aan het oplossen. In de toekomst willen we dat er van elke risico-inschatting automatisch een schriftelijk spoor is terug te vinden.

Football First

‘We hebben met de Pro League nog een extra laag aan toegevoegd aan die maatregelen met de uitwerking van Football First, een globaal voetbalplan waarmee we ons engageren tot een strikte corporate governance. We willen een heldere, transparante bedrijfsvoering. We hebben zelf een kleinere, maar daadkrachtige raad van bestuur samengesteld met Wouter Vandenhaute (voorzitter Anderlecht), Sven Jaecques (general manager Antwerp), Philippe Bormans (CEO Union Saint-Gilloise) en Harm van Veldhoven (voorzitter Lommel) die de clubs vertegenwoordigen en twee onafhankelijke bestuurders Bart De Smet (voorzitter VBO) en Isabelle Mazzara (algemeen directeur ULB en voorzitter van het Franstalig gemeenschapsonderwijs). Die laatste twee zorgen voor een externe injectie van professionele knowhow en ervaring. Hun aanstelling betekent een absolute meerwaarde voor het Belgische profvoetbal. Mijn aanduiding als uitvoerend voorzitter zie ik als een fijne aanmoediging om verder te werken op de principes van Football First.

‘De clubs hebben ook de oprichting van de Pro League University goedgekeurd, een nieuw opleidingsinstituut in samenwerking met de Universiteit Antwerpen dat het bedrijfsbeleid van de clubs moet versterken. In januari 2023 starten we daarmee.

‘De clubs engageren zich om binnen de vijf jaar een positief eigen vermogen te hebben, ieder jaar moet er een verbetering zijn van 20 procent. Op straffe van puntenaftrek. Dat is revolutionair. En binnenkort mag slechts 70 procent van de omzet mag naar het sportieve gaan, nu is dat soms 120 procent.

Lorin Parys: ‘Laat de transparantie maar komen. Niets is zo goed als het daglicht laten schijnen.’
Versnelling hoger

‘Misstoestanden zullen we nooit helemaal kunnen uitsluiten, maar met al die maatregelen werken we aan een nieuwe cultuur die het wel een pak moeilijker maakt om de regels te overtreden. Voor ik er was, was er zeker al een aanzet om dit allemaal uit te rollen, maar nu schakelen we een versnelling hoger. Werken aan een nieuwe cultuur is een werk van lange adem, maar het startschot is gegeven. Zoals bij elke verandering kan je al eens stevig tegen de muur botsen met het hoofd, maar de marsrichting is duidelijk.

‘We kijken richting toekomst en gaan dus niet oordelen over individuele gevallen. Ik ga niet bepalen wie een club wel of niet kan aanstellen of kan laten aanblijven. Het vermoeden van onschuld zullen we niet zomaar opzijschuiven.

‘Wat er naar aanleiding van een proces over Propere Handen nog allemaal naar boven zou kunnen komen, weet ik niet. Maar laat de transparantie maar komen. Niets is zo goed als het daglicht laten schijnen. Alleen hoop ik dat ook onze nieuwe regels aandacht krijgen. Er zijn zaken gebeurd die absoluut niet kunnen, maar dankzij dat verleden is het professioneel voetbal een nieuwe weg ingeslagen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content