Louf: ‘D’Onofrio wilde met Eupen naar eerste klasse gaan’

© BELGA

Roland Louf is een man met een lange staat van dienst, zowel bij La Louvière, Moeskroen als de KBVB. Zijn recentste verwezenlijking was het redden van tweedeklasser Eupen, dat nu in handen is van het Qatarese Aspireproject. Louf geeft tekst en uitleg.

Louf in Sport/Voetbalmagazine: “Voor Eupen is dit een fantastische opportuniteit. De schulden zijn weg en de centen gegarandeerd voor de toekomst. Het geruststellende is dat het om een staatswaarborg gaat. De overname is gebeurd door Aspire Zone Foundation, een groots project van de Qatarese overheid. Geen bedrijf, geen mecenaat, geen makelaarsbureau, maar de staat Qatar dus.”

“Die mensen nemen geen enkel risico, je weet waar de centen vandaan komen. Eupen is maar een van hun vele projecten. Al Jazira, PSG, Qatar Airways, Qatar Foundation, ook het kledijmerk Burrda van de Rode Duivels – een contract dat ik nog heb aangebracht. Allemaal om zichzelf op de voetbalkaart te zetten met het oog op het WK 2022.

“Aspire gaat nu een nv oprichten. Er zijn contacten met de bond om dat correct te laten verlopen. Misschien dat de identiteit een beetje verloren zal gaan, met al die Senegalezen, Ghanezen en andere Afrikaanse spelers, maar het was dat of niets. Trouwens, dat Eupen nog leeft, dankt het aan D’Onofrio. Zonder hem was de club vandaag in vereffening en speelde ze in derde klasse.”

Louf vertelt verder hoe de negatieve geruchten naast het veld wogen op de ploeg. Eupen verspeelde zo de eerste plaats, Charleroi promoveerde en ook via de eindronde greep Eupen naast de promotie.

“Ik blijf ervan overtuigd dat het Luciano’s bedoeling was om met de club naar eerste klasse te gaan”, zegt Louf. “Hij had zeker goesting om in het voetbal te blijven. Eupen was interessant: dichtbij Luik, een gezellig stadion en niet duur. Voor een beperkt bedrag werd hij de baas. En de ploeg stond met acht punten op kop op dat moment. Wellicht heeft hij nog de eindronde afgewacht, maar toen het tweede klasse bleef en Aspire aandrong, heeft hij met hen een akkoord gevonden.”

“De onderhandelingen werden namens Eupen vooral door de twee clubadvocaten, Ralph Lentz en Michel Lebeau, en mezelf gevoerd. Voor Aspire waren dat Bleicher en hun advocaten Jean-Louis Dupont en Martin Hissel. Twee maanden werk heeft dit dossier me gekost. Zelden maakte ik zo’n professionaliteit mee als die waarmee Aspire tewerk ging tijdens hun audit van de club.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier