Lucratieve ader: nog twee Iraniërs voor Charleroi

Kaveh Rezaei loopt zich los met Omid Noorafkan, een van de twee Iraanse nieuwkomers bij Charleroi. © BELGAIMAGE

Een jaar na Kaveh Rezaei streken deze zomer nog twee Iraniërs neer in Charleroi. De Iraanse connectie doet het zo goed dat men snel over aanpassingsissues heen kijkt.

Mehdi Bayat lijkt soms wel vergroeid met zijn telefoon en de gesprekken verlopen lang niet altijd in het Frans. De afgevaardigd bestuurder van Sporting was jarenlang niet echt geneigd om met Iraniërs in zee te gaan. Hij had gezien hoe zijn oom Abbas er begin jaren 2000 vier had gehaald en dat was een fiasco geworden. Maar vorig jaar ging hij toch overstag en gaf hij gehoor aan de goede scoutingrapporten over Kaveh Rezaei, die de perfecte aanvaller bleek voor coach Felice Mazzu. En nu komen er dus twee jonge landgenoten bij.

Ali Gholizadeh bereikte al tijdens de play-offs van de Jupiler Pro League een akkoord met het bestuur van de Carolo’s. Nadien vertrok hij met de Iraanse selectie naar het WK in Rusland. Hoewel hij uiteindelijk net buiten de 23 viel, reisde hij toch mee het land rond. Gholizadeh is een linksbuiten, maar hij speelt bij voorkeur op rechts om dan naar binnen te komen, een beetje zoals Dodi Lukebakio. Hij is sterk in één-tegen-éénsituaties en beschikt over veel vista. Daarmee zou hij een van de revelaties van de nieuwe competitie kunnen worden, en in elk geval een serieuze concurrent voor Mamadou Fall.

Gholizadeh arriveerde wel in Charleroi zonder dat hij een woord Frans of Engels spreekt, wat het overbrengen van tactische richtlijnen erg bemoeilijkt. Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Westerlo was Mehdi Bayat even aanwezig tussen twee vluchten door en zijn vertalingen kwamen goed van pas, zeker gezien Kaveh Rezaei, licht geblesseerd, nog afwezig was.

Zijn landgenoot Omid Noorafkan, de andere aanwinst, is al eventjes taallessen aan het volgen. Zijn Engels is alvast van een niveau dat hij behoorlijk kan communiceren met Felice Mazzu. Net als Gholizadeh beschikt Noorafkan over een uitstekende linkervoet. Hij kan verschillende posities aan: linksachter, linksmidden of centraal op het middenveld. Voor de linksbuitenpositie gaat hij wat te weinig diep naar de smaak van Mazzu.

Noorafkan is een van de grote beloften van het Iraanse voetbal en zou de concurrentie moeten kunnen aangaan met Gaëtan Hendrickx en Christophe Diandy voor een plaatsje naast Marco Ilaimaharitra op het middenveld van de Zebra’s.

Voor de 22-jarige Gholizadeh telde Charleroi ongeveer 300.000 euro neer. Voor de 21-jarige Noorafkan diende alleen een opleidingsvergoeding van 250.000 euro betaald te worden aan zijn club Esteghlal FC.

Blijkbaar heeft Sporting sinds Rezaei een lucratieve ader aangeboord. ‘We slagen erin spelers te halen die anderen niet opmerken en voor wie ze dan nadien miljoenen aan ons betalen’, zo verklaart Bayat de logica van zijn club. Aangezien de Iraanse markt nog altijd verwaarloosd wordt door het grootste deel van Europa, past ze prefect binnen het businessplan op Mambourg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier