Lukaku: ‘Ik ben de man die Wilmots nodig heeft’

Romelu Lukaku is klaar om op het EK te knallen.

Big Rom nodigde Sport/Voetbalmagazine uit bij hem thuis in Manchester voor een gesprek waar de ambitie van af spat.

Een buitenwijk van Manchester, midden in de maand mei. Romelu Lukaku opent de deuren van zijn indrukwekkende woonst. Op de parking wijst een basketbalring ons op zijn passie voor de NBA en zijn verering voor de legendarische Kobe Bryant. In zijn Amerikaanse keuken in XXL-formaat ligt de biografie van Sir Alex Ferguson en een nummer van het magazine Men’s Health. Als je naar de fysiek van Big Rom kijkt, vraag je je af of hij dat wel nodig heeft. ‘Je kunt daar altijd wel twee, drie interessante dingen uit halen’, zegt hij.

Romelu Lukaku is een echte stachanovist en niet alleen wanneer het erop aankomt om zijn lichaam te beeldhouwen. We zijn nog maar pas vertrokken voor een lang gesprek of hij haalt zijn Mac boven en toont ons video’s van zijn acties in wedstrijden. Situaties die hij elke avond thuis in zijn zetel probeert te analyseren. Ook al heeft hij er een schitterend seizoen op zitten in Manchester met 18 goals in de competitie en 25 in totaal, de man blijft hongerig. Dat valt mee: in juni krijgt hij een stevige hap voor de kiezen.

Romelu Lukaku vertrekt zeer ambities naar Frankrijk: ‘De vorige generatie had schrik van iedereen. Wij zijn niet bang. De eerste dag dat we samenkomen met de nationale ploeg, denken we aan onze komende tegenstander en zeggen we: ‘We verpletteren ze!’ Wat we op het voorbije WK tegen Argentinië misten, was ervaring. Als we nu tegen hen zouden spelen, dan maken we ze in! Met alle respect voor de spelers van de oudere generatie, maar dat was een tijdperk dat de nationale ploeg voor negentig procent bestond uit spelers van de Belgische competitie. Hoeveel zijn dat er nu? We moeten niet denigrerend doen over onze competitie, maar wanneer spelers uit de Jupiler League naar de training van de Rode Duivels komen, zien ze toch meteen een verschil. Er zijn er veel die zeggen… pfff (blaast uit). Ik weet nog dat mijn broer, die anders nooit een dutje doet, na zijn eerste training met de Rode Duivels van twee tot zeven uur ’s middags geslapen heeft. Dat zegt alles.’

Romelu zelf boekte ook progressie bij de Rode Duivels, bondscoach Marc Wilmots laat er voor aanvang van het EK geen twijfel over bestaan wie zijn nummer één in de spits is: Lukaku. “De laatste wedstrijd, tegen Portugal, heb ik goed gespeeld omdat ik een gesprek heb gehad met Marc”, vertelt de Evertonspits. “Ik heb hem gezegd: ‘Ik sta klaar voor jou, ik ben niet meer het kind of de eeuwige belofte van vroeger, ik ben een man, ik heb veel geleerd, ik ben een gewaardeerde speler met een goede reputatie. Ik kan tegenstanders pijn doen met deze ploeg, ik weet dat ik dat kan omdat deze ploeg dezelfde profielen heeft – maar dan beter – als Everton.’ Ik ben minder een aanspeelpunt, een targetman, iemand die de bal aflegt zoals Christian Benteke, dat is zo, maar ik ben een geboren goalgetter. Ik wou aan de bondscoach duidelijk maken dat ik sinds mijn debuut zodanig geëvolueerd ben dat ik – ongeacht de manier waarop er gespeeld wordt – de man bent die hij nodig heeft.”

En wat met de kritiek op Wilmots dat hij op tactisch vlak een te beperkte coach is? Lukaku: ‘De trainer heeft ons geholpen om te geraken waar we nu zijn, daar moeten we respect voor hebben. Ik vergelijk hem met Jürgen Klopp, een motivator met offensieve ideeën, met backs die hoog kunnen komen en daar het loopvermogen voor hebben.’

(Thomas Bricmont)

Lees het volledige interview in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 25 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier