Luzon: ‘Ik ben geen volger maar een leider’

© IMAGEGLOBE

Guy Luzon, de nieuwe en gecontesteerde coach van Standard, praat in Sport/Voetbalmagazine over zijn voetbalvisie.

“In de verdediging speel ik in zone”, zegt Luzon, “aanvallend wil ik zo veel mogelijk spelers in de zestien hebben, die slim bewegen om de tegenstander te verrassen.”

Zijn voorbeelden als trainer heten Ferguson, Mourinho en Guardiola. Luzon: “Ik bewonder de voortdurende zegehonger van Alex Ferguson. Ik hou van de weg die Pep Guardiola uitgestippeld heeft bij Barcelona. En Mourinho vanwege zijn zegehonger en ook vanwege dat tikkeltje krankzinnigheid. Hij kan spelers doen geloven dat ze de beste van de wereld zijn.”

“Ik kijk rond en ik onthoud wat past binnen mijn filosofie. Ik ben naar Lorient geweest, naar Bilbao, Bremen, Chelsea, Barcelona, Manchester City… Bij Lorient was ik geïnteresseerd in hun spelsysteem met veel passes en in de sterke persoonlijkheid van de coach. Bij Bremen hield ik van de trainingen gebaseerd op diepgang. In Bilbao wilde ik Marcelo Bielsa ontmoeten, een ietwat gekke trainer met een aparte visie. Hij heeft vernieuwende ideeën wat trainen betreft. En de meeste genieën zijn een beetje gek…”

De Israëlische coach kiest doorgaans voor een 4-4-2 systeem, in weerwil met de 4-5-1 die tegenwoordig zo in zwang is.

“De tactiek die anderen kiezen interesseert me niet. Ik ben geen volger maar een leider”, toont Luzon zich zelfverzekerd. “In elk geval hangt het niet van de coach af of een systeem werkt, maar van de spelers. Als ik de spelers niet had voor een 4-4-2, dan zou ik dat systeem niet gebruiken. Gelukkig is de kern van Standard geknipt voor een 4-4-2.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier