Makelaar Edmilson Jr: ‘Louwagie belde mij meer dan mijn vrouw’

Edmilson Jr maakte zijn droom waar door voor Standard te tekenen, de club waar hij opgeleid werd. © BELGA

Niet AA Gent, maar Standard werd de nieuwe bestemming van seizoensrevelatie Edmilson Jr (ex-STVV). Sport/Voetbalmagazine doet enkele achtergronden uit de doeken…

“Het was geen makkelijke beslissing. Als we voor het geld hadden gekozen zat Junior nu in Turkije”, analyseert Karim Rafiki, makelaar van Edmilson Jr. Naast die twee was er ook belangstelling van Sankt Pauli, Kayserispor en Bursaspor. Andere geïnteresseerden waren FC Basel, AZ (Rafiki is goed bevriend met John Van den Brom) en Ajax, dat de speler blijft volgen, ook na zijn overgang naar Luik.

Het meeste druk zette uiteindelijk AA Gent. Rafiki: “Michel Louwagie belde mij meer dan mijn vrouw. In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 december toonde ik wat minder belangstelling en toen hij dat voelde, belde hij me om de twintig minuten. Volgens mij had hij zijn telefoon zo ingesteld dat die dat automatisch deed. Wat ik veel minder kon appreciëren was dat hij ook Junior rechtstreeks benaderde.”

Niet alleen Junior, ook STVV blijkbaar want terwijl dat probeerde de optie in het contract van Junior (één jaar) te lichten, kondigde de club op een gegeven moment zelfs aan dat er op clubniveau een akkoord was met AA Gent. Dat vergemakkelijkte de zaken niet. Uiteindelijk werd een akkoord met Standard afgerond op 6 januari en vergemakkelijkt door die clausule van twintig procent. Een terugkeer naar Luik betekende ook een terugkeer naar huis, naar een bekende coach, naar de familie, en wellicht een keuze voor een zeer minieme aanpassing.

Vervanger voor Knockaert?

Kan hij de door Anthony Knockaert (naar Engeland) vrijgelaten positie van 9,5 overnemen? Op papier lijkt die rol geknipt voor Mathieu Dossevi, maar de spelintelligentie en techniek van Edmilson Jr geven Yannick Ferrera bijkomende oplossingen. Daar waar Knockaert vooral sterk was in zijn solo’s en in het afhaken op de kleine ruimte, denkt Edmilson Jr ook aan anderen en aan het duiken in de ruimte in de rug van de tegenstanders. Met die beperking toch op tactisch vlak: zelfs in de as vraagt hij meestal de bal aan de linkerkant.

De harten van de veeleisende fans van de Rouches kan hij veroveren met zijn strijdlust en zijn inzet. Ex-ploegmaat Alessandro Iandoli: “Mentaal is hij zeer sterk. Hij is niet alleen een offensieve speler die werkt in balbezit. Hij doet ook veel meters in balverlies, in de recuperatie.”

Uit zijn cijfers blijkt dat ook. Edmilson haalt sinds de start van het seizoen gemiddeld 10,5 km per wedstrijd. Dat is een behoorlijk cijfer voor een vleugelspeler. En dat zijn ook zijn andere statistieken: met 5 goals en 5 assists was Edmilson Jr bij STVV één van de meest beslissende spelers.

(Nicolas Taiana)

Lees de volledige reportage over Edmilson Jr in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 13 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier