Makelaars niet akkoord met Pro League

Jesse De Preter © Belga Image

De BFFA vindt het voorstel voor de hervormingen met betrekking tot de voetbalmakelaars onaanvaardbaar.

Afgelopen weekend was de BFFA (Belgian Federation of Football Agents) verbijsterd over de voorstellen die de commissie van experts uitwerkten met betrekking tot de makelaarsvergoedingen en spelerscontracten.

Het voorstel voorziet dat clubs zelf geen makelaars meer mogen betalen. Die worden enkel nog betaald door de spelers zelf. Het Clearing House dat als onafhankelijke instantie moet toezien op alle transfers en contractvernieuwingen zal worden bezet door onafhankelijke experts, aangeduid door de Pro League. Clubs betalen 5000 euro per jaar, makelaars 10.000 euro per jaar. Hoe contracten uit het verleden nog afgedwongen kunnen worden, is niet duidelijk.

De BFFA werd in december als een beroepsorganisatie opgericht in de nasleep van Operatie Propere Handen. Het voornaamste bezwaar van de BFFA, die vandaag dertig leden telt, is dat de Pro League voor dit ontwerp amper overlegde met andere betrokken partijen (overheid, KBVB, spelersvakbond Sporta). De vereniging wil een reglementering waarbij elke partij vooraf duidelijk weet waar ze aan toe is.

‘We worden met onze rug tegen de muur gezet’, reageert BFFA-voorzitter Jesse De Preter. ‘Zowat alle voorstellen zijn illegaal, en wat de ziekte van het Belgische voetbal was, wordt met dit ontwerp de standaardsituatie. Spelers gaan niet meer met spelersbegeleiders werken, maar enkel een door de club gedulde makelaar onder de arm nemen die een contract of een transfer afsluit, en dan weer verdwijnt. De clubs nemen hun oude monopoliepositie weer in, en gigantische tekenpremies zullen de nieuwe norm worden.’

Het nieuwe ontwerp, dat geïnspireerd lijkt door de kruistocht van Marc Coucke in deze materie, moet volgens de Pro League straks model kunnen staan voor de andere landen in Europa.

Dit ontwerp kan straks op 6 mei door de Pro League goedgekeurd worden, maar bij de BFFA is men niet van plan lijdzaam af te wachten. Uiteindelijk, klinkt het daar, hebben de clubs de toestand waar ze zo ontevreden over zijn zelf mee gecreëerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier