‘Malanda heeft veel verloren door niet naar Club Brugge te komen’

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Arnar Gretarsson, sinds begin januari de nieuwe sportief directeur van Club Brugge, verschaft uitleg bij het gevoerde transferbeleid.

Sport/Voetbalmagazine sprak met Arnar Gretarsson, sinds begin januari de nieuwe sportief directeur van Club Brugge. Hij verschaft uitleg bij het gevoerde transferbeleid. Oover de afgesprongen transfer van Junior Malanda:

“Wij willen meer Belgen, dat is het doel, want we blijven een Belgische voetbalploeg. Zestig tot zeventig procent van de spelers van Club Brugge zou Belgisch moeten zijn. Malanda zou hier zeer goed gepast hebben.”

“Adu hebben we lang gescout, maar Malanda was een prioriteit. In mijn ogen heeft hij veel verloren door niet naar hier te komen. Maar niet alles lukt. De speler wilde wel, heeft men mij gezegd…”

“Waar het dan fout liep? Ik weet niet alles, hoe bijvoorbeeld de mensen rond hem gereageerd hebben op de zaak. Het beste voor hem is alleszins dat hij nog wat in België blijft. Als zo’n jongen zeventien wedstrijden in eerste klasse heeft gespeeld, koopt een buitenlandse ploeg hem niet voor het eerste elftal. Zij kopen een belofte die iets moois kan worden.”

“Het belangrijkste voor zo iemand is dat hij veel meer wedstrijden speelt. In het andere geval vraag je aan een baby die net kan kruipen, om te spurten. In het voetbal van vandaag gaan mensen zotte dingen geloven en denken en niet meer het juiste advies aan spelers geven. Ik zeg niet dat het beste voor hem is om naar Brugge te komen, het beste is in België te blijven en hier wedstrijden te spelen.”

…over de komst van zijn goede vriend Eidur Gudjohnsen:

“Mensen vragen me: waarom neem je dat risico, met een speler die je vriend is? Mijn antwoord is daarop: ik heb hem niet gekozen. Het is te zeggen: het was niet mijn beslissing. Hij contacteerde mij. Ik zou nooit zeggen: je moet hem laten tekenen.”

“Toen hij me contacteerde, heb ik de bal doorgespeeld aan de coach en het management, de scouts, de directie. Wat denken jullie ervan? Uiteraard gaf ik mijn mening – dat hij een goed voetballer is. Toen hebben zij hun akkoord gegeven. Hij kan van waarde zijn voor het team.”

“Eidur zal de eerste zijn om toe te geven dat het tegen Gent en Genk nog niet goed was, ook al moest hij in Genk in de ploeg komen toen het tien tegen elf stond en hij op het middenveld speelde. Hij is niet de voetballer die gaat werken en tackelen, eerder een kwaliteitsspeler die kan zorgen voor de laatste pas en voor doelpunten. Met de tijd kan hij de ploeg helpen.”

“Ik ben de coach niet en ga zeker het team niet opstellen, maar ik denk dat hij, als we compleet zijn, het moeilijk zal hebben om een plaats te krijgen. Zijn beste plaats is als aanvaller, of als een van de drie middenvelders. In dat geval heb je wel twee mensen nodig die wat meer lopen. Maar alle ploegen die willen meestrijden voor iets, hebben ook kwaliteit op de bank. Sommige wedstrijden zal hij spelen, andere zal hij op de bank zitten.”

…over Laurens De Bock:

“Laurens De Bock had ik gelukkig twee keer live gezien, over hem had ik een mening. En ik heb in Lokeren voldoende contacten om me te informeren. Zijn transfer was vrij makkelijk. De scouts waren allemaal overtuigd van het feit dat hij een goeie speler was. Bovendien is hij een Belg en wij willen Belgische spelers tekenen. Hij is jong, maar speelt al bijna drie seizoenen in eerste klasse. Jong, Belg, talent, ervaring. In mijn ogen een ideale kandidaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier