‘Manier waarop Praet nuchter blijft, getuigt van persoonlijkheid’

Dennis Praet (L) © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over Club – Gent, Dennis Praet en Glen De Boeck.

S/VM: Landskampioen AA Gent verloor tweemaal in één week van Club Brugge, heeft Hein Vanhaezebrouck een probleem?

Jacques Sys: “Neen, er is geen probleem voor Gent. Dat ze eens, of zelfs twee keer, verliezen op Club Brugge is geen schande. Tegen een gretig Club bovendien, dat met een ongelooflijke bezieling speelde -zat daar enige frustratie in dat ze in de schaduw van Gent leefden?”

“Het valt wel op dat die nederlagen er voor Gent komen op een moment dat ze er een bewogen periode, met wisselende gevoelens, opzitten hebben. Maar of dat de reden is? Ik denk het niet. Club speelde een hele match met hoge druk en grote agressiviteit en dan zie je dat de verdedigers door de mand vallen.

Iemand als Stefan Mitrovic was tegen Club een zwakke schakel. Niet voor niets drong Vanhaezebrouck zo aan op de komst van Benoit Poulain. Of is het hopen dat Rami Gershon, vorig seizoen sterkhouder in de defensie, snel weer wedstrijdfit is. Er waren tegen Club te veel spelers uit vorm, voornamelijk op het middenveld, waardoor Gent nooit grip op de wedstrijd kreeg.”

“Voor Club Brugge valt het nu nog af te wachten of ze dit ook in andere wedstrijden kunnen brengen, te beginnen met volgend weekend op Oostende. De voorbije twee jaar en een half hebben we al zo vaak gedacht dat de trein op de rails stond, waarna telkens het tegendeel bleek. Het kenmerkt deze competitie, waarin net het gebrek aan regelmaat de enige constante is.”

S/VM: Dennis Praet werd in aanloop naar de match tegen KV Mechelen hard aangepakt door voorzitter Roger Van den Stock die de middenvelder verwijt zijn matchen uit te kiezen. Praet was tegen Mechelen prompt man van de match. Uitte de voorzitter terechte kritiek of wordt Praet te fel geviseerd?

Jacques Sys: “Als voorzitter heeft Roger Van den Stock het recht om dat te zeggen, maar of hij dat ook moet doen? Dat vind ik niet. Het is niet de taak van een voorzitter om spelers te bekritiseren, maar die van de trainer. Hoe moet Besnik Hasi zich daar bij voelen? Roger Van den Stock laat zich wel vaker vanuit de emotie verleiden om oordelen uit te spreken. Onlangs verkondigde hij ook nog dat Anderlecht kampioen zal worden. Hij doet zulke uitspraken beter na een iets diepgaandere analyse.”

“Natuurlijk kan je Dennis Praet wisselvalligheid aanwrijven, maar men vergeet soms te snel dat die jongen nog maar 21 jaar is. Hij is een goede, complete voetballer, die techniek aan doorzicht en werkkracht koppelt. Bovendien reageert hij steeds nuchter -of niet- op zulke kritiek, dat getuigt van volwassenheid. Zelfs na zijn verkiezing tot Gouden Schoen bleef hij met de voetjes op de grond… ondanks ook het feit dat hij al vroeg opgehemeld werd door zijn entourage. Dan heb je persoonlijkheid.”

S/VM: Hoe evalueer je de eerste weken van Glen De Boeck -2 op 9 met Moeskroen- na zijn rentree als coach in de Jupiler Pro League?

Jacques Sys: “In de eerste plaats vond ik het een domme uitspraak van hem om na de verloren match tegen Genk uit te halen naar de scheidsrechter en hem te betichten van vooringenomenheid tegenover Elimane Coulibaly. Wat hoopt hij daarmee te bereiken? Er wordt wellicht nog veel meer verteld in de kleedkamers, moet je dat allemaal zomaar in de media gooien? Een trainer moet daar boven staan, vaak zijn dat soort uithalen in de pers een teken van onmacht.”

“Ondertussen zal De Boeck ingezien hebben aan wat voor een moeilijke opdracht hij begonnen is. Dat hij kiest voor een avontuur bij een ploeg die geleid wordt door makelaars, tekent de wanhoop waarmee De Boeck weer aan de slag wilde in de eerste klasse, amper enkele maanden nadat hij in interview nog triomfantelijk verklaarde dat hij uitgekeken was op het verdorven voetbalwereldje…”

“Glen De Boeck was bij Cercle Brugge goed begonnen aan zijn trainerscarrière -al mogen we niet vergeten dat hij daar met Besnik Hasi een ideaal verlengstuk had-, maar het tweede jaar was al een pak minder. Dat is al te lang geleden om op te blijven teren, want laat ons eerlijk zijn: nadien heeft hij eigenlijk niets meer neergezet. Het is een typisch verhaal van willen lopen voor je kan stappen. Bob Peeters heeft dat ook gekend, maar die lijkt zich nu te herpakken bij Westerlo. Het siert hem dat hij leert uit zijn ervaringen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier