Mannaert: ‘Dit hadden we vier weken geleden zelf ook niet verwacht’

Ivan Leko © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Bij Club Brugge beseffen ze zeer goed dat ze met Ivan Leko, die nog veertig moet worden, een risico nemen.

Niet Francky Dury, noch Felice Mazzú, maar Ivan Leko wordt dus de nieuwe coach van Club. Niet geheel verwacht, ook niet door de Clubdirectie zelf, liet Vincent Mannaert een paar uur na het afronden van de deal weten. ‘Tot vier weken terug ook niet door ons, eerlijk gezegd.’

Maar in gesprekken met de ploeg van zijn hart – Ivan Leko voetbalde van 2005 tot 2009 voor blauw-zwart en stak bij elke terugkeer naar Jan Breydel zijn liefde voor de club nooit weg – bleek zijn ambitie en zijn visie. Leko staat voor geloof in eigen kunnen en druk voorwaarts, hij is een winnaar én charismatisch. En Kroaten, zeker zij die uit Split komen, kunnen mensen voor zich winnen. Tomislav Ivic was er ook zo eentje, van zijn zenuwachtigheid kon je het weleens op je heupen krijgen, maar wat een vriendelijke man! Leko is dat ook.

Club beseft zeer goed dat het met Leko, die nog veertig moet worden, als opvolger van Preud’homme een risico neemt. Preud’homme als trainer was duur maar een zekerheid, iemand met een pak ervaring op de bank en qua managen van een groep.

Was Preud’homme herfst als trainer, dan is Leko prille lente. Dertig wedstrijden op de bank bij OHL, 44 bij STVV. En tussendoor nog een jaartje als assistent onder Igor Tudor, zijn landgenoot, in Griekenland. Meer niet. Een strijd tegen de degradatie verloren (met OHL), eentje gewonnen (STVV).

Club beseft dat. Daar staat tegenover: positieve energie voor tien (wat nodig zal zijn, weten ze bij Club), kennis van het eigen huis én van de competitie. Dat sommetje samen gaf de doorslag, maar dat de jonge trainer op wat begrip en steun zal moeten rekenen, lijkt evident. Dat gebeurde trouwens ook al dit seizoen in Sint-Truiden, waar ze toen het moeilijk ging hun trainer niet ontsloegen, maar wel de wenk gaven om verdedigend een en ander bij te sturen. Wijs paste Leko zijn manier van voetballen aan en zie: een paar maanden later werd zijn contract verlengd en nu is hij – en een afkoopsom van 650.000 euro later – trainer van Club.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier