Mannaert: ‘We hadden Camp Nou zeer makkelijk kunnen vullen’

© Belga
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In de bekerfinale tegen grote rivaal Anderlecht gaat Club Brugge op zoek naar zijn eerste trofee sinds 2007. In Sport/Voetbalmagazine blikt Clubs algemeen manager Vincent Mannaert vooruit.

Vincent Mannaert: “Realistisch gezien zijn er voor Belgische topclubs twee prijzen: beker en titel. Ik heb daarbij al een tijdje het gevoel dat dit seizoen alles aan het samenvallen is, iets waar we al drie, vier jaar naar toe werkten.

“Ik denk dat de grootste vooruitgang die we boekten onze mentale veerkracht is. Nadat de zomertransfers zich integreerden, zijn we in het najaar, historisch voor Club een zeer moeilijke periode, op kruissnelheid gekomen. Toen zag je al dat er naast scorend en voetballend vermogen ook veerkracht in de ploeg zat. Achterstand op Standard, thuis tegen Genk, tegen Anderlecht,… Telkens kwamen we terug. Dat is misschien wel het grootste verschil met de vorige jaren. Bij momenten hebben we ook het beste voetbal gebracht, gedurende zes à zeven matchen. Maar toen stonden we nog niet zover inzake mentale weerbaarheid. Die mix is er nu wel. We hebben recent ons dipje gehad, in een moeilijke reeks met Kortrijk, Lokeren en Gent. Een moment waarop we ook net in een blessuregolf zaten, met Víctor Vázquez, Lior Refaelov en José Izquierdo. Toen vervolgens Vázquez definitief uitviel, heeft het een week of twee geduurd voor technische staf en spelers op plan B konden terugvallen.”

“Niet zozeer de blauwdruk van het Standard waarmee Michel Preud’homme kampioen werd, maar eerder het resultaat van kijken wat er nog aan kwaliteiten voorhanden was. We wisten dat we makkelijk scoorden, maar ook dat we achteraan soms kwetsbaar waren als we probeerden meer dominant te voetballen. Door daar een paar kleine verschuivingen te doen, is Michel op korte tijd tot veel blokvorming en strijd gekomen.”

Het palmares van Anderlecht

Is het vervelend dat net Anderlecht in de finale zit als jullie voor het eerst sinds 2007 nog eens een prijs kunnen pakken? Of maakt dat het net mooier? “Dat laatste”, vindt de manager van Club. “Omdat het historisch de nummers één en twee zijn in het Belgisch voetbal. Eigenlijk is het onwaarschijnlijk dat dit pas de derde keer is in 38 jaar. Dat op zich maakt het ook al speciaal, net als het feit dat er een gezonde rivaliteit is tussen de twee, op alle niveaus. En die is echt wel gezond, ja.

“Als Herman (Van Holsbeeck, nvdr) in interviews verwijst naar het palmares van Anderlecht, heeft hij gelijk: zij schreven een ander verhaal dan wij. Aan ons om daar wat aan te veranderen. Het is voor ons acht jaar geleden dat we een prijs pakten, Anderlecht won zijn laatste beker zeven jaar geleden. Dat verklaart ook wel de gedeeltelijke volksverhuizing naar Brussel. We hadden Camp Nou zéér makkelijk kunnen vullen. Iedereen wil erbij zijn. Niet vergeten: je deelt al een hoofdprijs uit, een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Als je aan de play-offs begint, heeft de winnaar al wat vast. Er wel van uitgaande dat wij gaan proberen tot het einde mee te doen voor de titel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier