Marc Coucke: ‘Ik blijf tot maart voorzitter van Oostende’

© BI

Marc Coucke sprak voor het eerst met de pers sinds hij de nieuwe sterke man van Anderlecht werd. Hij wil de ‘klasse en grandeur’ van zijn nieuwe club bewaren, maar met een ‘moderne bewindvoering’.

Donderdag verbaasde zakenman Marc Coucke, huidig voorzitter van KV Oostende, vriend en vijand door samen met een mede-investeerder RSC Anderlecht te kopen. Een dag later sprak hij voor het eerst met de pers.

Tijdens die persconferentie heeft Coucke aangekondigd dat hij op 1 maart Roger Vanden Stock zal opvolgen als voorzitter van Anderlecht. Coucke blijft tot die datum voorzitter van KV Oostende. ‘Tijdens die maanden heb ik nog veel werk in Oostende’, vertelde de zakenman. ‘Er staan nog veel vergaderingen op de agenda, en ik zal weinig op Anderlecht zijn.’

Coucke gaf aan zich nog niet te mengen in de wintertransfers van Anderlecht, maar wel zijn rol te spelen in de zomermercato. ‘Ik ben heel tevreden hier te zijn, en dank alle partijen om voor dit project te kiezen. Dit is geen project tegen Paul Gheysens of Wouter Vandenhaute (twee andere kandidaat-kopers, nvdr.), maar een voor Anderlecht.’

Coucke staat bekend als een man van het volk, die weleens een polonaise durft in te zetten of een schlagernummer opneemt. Veel waarnemers wezen al op het contrast tussen Couckes karakter en de grandeur van traditieclub Anderlecht. ‘Ik zie niet in waarom de twee elkaar hoeven uit te sluiten, maar ik zie hier niet te rap polonaises ontstaan’, beaamde Coucke.

Met zijn bedrijf AlyChlo meer dan vijftig procent van de aandelen van de club bezitten. Dat heeft de zakenman vrijdag verteld op een persconferentie in het Constant Vanden Stockstadion.

Mede-investeerder Joris Ide zal een belangrijke minderheidsaandeelhouder zijn. Coucke verklaarde voorts dat ‘de twee volgende maanden’ nog beslissing over de aandelen zullen vallen.

Adel van de twintigste eeuw

‘Ik durf Anderlecht te vergelijken met de adel het begin van de twintigste eeuw, die grandeur, klasse, macht en uitstraling had. Degenen die zich toen hebben opengesteld voor de industrialisering, zijn de top geworden. Zij die zich daarvan hebben afgesloten, hebben het niet gehaald.’

Coucke vindt bovendien dat een topclub als Anderlecht een eigen stadion verdient. Coucke lijkt dus niet gewonnen voor de piste van een nationaal stadion, dat paars-wit zou huren.

‘Een eigen stadion kost minder en ook de indirecte kosten lopen minder hoog op’, verklaarde Coucke. ‘Daarnaast kan het ook andere inkomsten genereren. Dat is het financiële aspect, maar ook het welzijn van de fans telt. Het stadion moet het comfort verzekeren van de supporters, sympathisanten, partners en sponsors.’

De zakenman kreeg ook vragen over de boekhouding en bevestigde dat die de laatste jaren wat onevenwichtig is. Pessimistisch wordt hij er niet van: ‘Er is veel potentieel binnen de club om een aantal besparingen te doen en zeker om de inkomsten te verhogen, en dan heb ik het niet over abonnementen. Het budget moet ongeveer in evenwicht komen, maar ik denk dat die boekhouding echt wel oké zit. Maar ik ben nog nooit in een bedrijf gestapt waar er geen werk was.’

‘Dit is géén immobiliënproject’, antwoordde hij op vragen over een mogelijk nieuw stadion voor de Brusselse club. Coucke haalde twee basisprincipes aan die hij wil volgen om het project te bekijken. Ten eerste vindt hij het comfort van supporters, sponsors en vips heel belangrijk, ten tweede leerde hij naar eigen zeggen uit zijn ervaring bij Lille dat een club beter een eigen stadion heeft.

‘Als je je eigen stadion hebt, kan je daar ook op andere manieren inkomsten uit halen. Zoals Duchâtelet bij STVV gedaan heeft, waar de loges vlak na de match tot hotelkamers omgevormd worden bij wijze van spreken. Maar ik wil ook rekening houden met de mening van de commerciële cel en de supporters’, klonk het nog.