Marc Coucke volgt Roger Vanden Stock op als voorzitter van de Pro League

Marc Coucke © Belga Image

Marc Coucke is verkozen tot voorzitter van de Pro League. Dat meldt de Anderlecht-voorzitter op Twitter.

Coucke was de enige kandidaat om Roger Vanden Stock op te volgen. Hij kreeg van de Algemene Vergadering van de Pro League 81 procent van de stemmen, ruimschoots de benodigde tweederdemeerderheid.

De 53-jarige Coucke maakte het nieuws zelf wereldkundig via Twitter. ‘Op een dag vind je de job van je leven. Zopas met 81 procent verkozen tot voorzitter van de Pro League’, tweette de voorzitter van RSCA.

De verkiezing van Coucke betekent dat Standard-voorzitter Bruno Venanzi zo goed als zeker de plaats van ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck inneemt in de raad van bestuur. Voor dat postje kwamen met Coucke en Venanzi slechts twee kandidaten in aanmerking. Coucke zal zich, nu hij verkozen is tot voorzitter, terugtrekken voor de positie.

Ontslag

Roger Vanden Stock bood op 21 februari zijn ontslag aan als voorzitter van de Pro League. In juni 2017 had hij zijn mandaat nog verlengd voor twee seizoenen, maar toch aanvaardden de bestuursleden zijn ontslag. De voormalige preses van RSC Anderlecht zat bijna drie jaar op de voorzittersstoel, nadat hij in april 2015 de onafhankelijke Michel Dupont had opgevolgd.

In maart gaf Vanden Stock bij Anderlecht de scepter door aan nieuwe eigenaar Marc Coucke. De kans was dan groot dat Coucke ook bij de Pro League in de voetsporen van Vanden Stock zou treden.

Toch konden de leden van de algemene vergadering ook tegen het voorzitterschap van de flamboyante zakenman stemmen – een onthouding wordt immers gezien als een tegenstem.

Hoe wordt er gestemd?

Om voorzitter te worden, is een tweederdemeerderheid nodig. Indien er geen kandidaat 31 van de 46 stemmen gehaald zou hebben, dan had er een nieuwe verkiezingsdag moeten worden vastgelegd. Club Brugge, RSC Anderlecht, AA Gent, Standard, KRC Genk en Zulte Waregem krijgen elk drie stemmen, de andere clubs uit de Jupiler Pro League (1A) tellen voor twee stemmen mee. De acht clubs uit de Proximus League (1B) hebben één stem.