Marc Wilmots: ‘Ik blijf erbij dat we deze groep moeten winnen’

Witsel en Bale © Belga Image

In de EK-kwalificatiegroep van de Rode Duivels leidt Israël met negen punten na een overtuigende 3-0 zege tegen Bosnië-Herzegovina. België is na het 0-0 gelijkspel tegen Wales pas vierde met vijf punten. Toch is bondscoach Marc Wilmots tevreden: ‘We kunnen deze groep nog winnen’.

De Rode Duivels geraakten in hun derde wedstrijd in de EK-voorronde niet voorbij Wales: 0-0 werd het in het Koning Boudewijnstadion.

‘In de eerste helft was de organisatie perfect, we misten enkel wat geluk in de afwerking,’ analyseert Wilmots. ‘Gareth Bale is totaal uit de wedstrijd gehouden door onze organisatie. Na de pauze verliezen we een beetje het hoofd en dan loopt iedereen naar voren. We dwongen nog wel wat kansen af en dan moet je geluk hebben. In het laatste kwartier konden we door de blessure van Dries Mertens en het tijdrekken van Wales geen tempo meer maken. Ik vond dat we met zes mogelijkheden genoeg kansen hadden om het af te maken. Als we in de eerste helft scoren, dan wordt het een andere wedstrijd’.

De bondscoach nam het na de wedstrijd op voor zijn spelers. ‘We hebben er alles aan gedaan. Axel Witsel en Jan Vertonghen speelden uitstekend. Axel is een echte leider op de ‘zes’. Eden Hazard zag ik in de eerste helft schitteren, maar zakte na de pauze weg. Die bal achter het steunbeen (zie filmpje hieronder), dat stoorde me wel een beetje. Marouane Fellaini was uitstekend in de box-to-box, want het was opletten voor Joe Allen in het middenveld, die op de loer lag om Bale te lanceren. Dan is het 0-1 en weent iedereen.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wedstrijd minder

België is na vier speeldagen met vijf punten pas vierde in groep B van de EK-kwalificaties, op vier punten van leider Israël, dat later op de avond Bosnië-Herzegovina klopte met 3-0. Wales is met acht punten tweede, Cyprus na een 5-0 zege tegen Andorra derde met zes punten. Bosnië, vooraf beschouwd als de grootste concurrent van de Rode Duivels in groep B, sprokkelde uit vier duels nog maar twee punten, Andorra is puntenloos laatste.

België en Israël hebben wel een wedstrijd minder (drie) op de teller staan, aangezien de wedstrijd in Israël begin september uitgesteld werd wegens de onstabiele situatie in het land. De eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijden staan pas in maart 2015 op het programma.

De eerste twee van de negen kwalificatiegroepen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK 2016 in Frankrijk. Ook de beste derde stoot door. De acht overige derdes spelen barrages om de laatste vier tickets.

‘Groep winnen’

Voor Wilmots is er geen vuiltje aan de lucht. ‘We hebben vijf op negen. Iedereen verliest punten, maar we kunnen deze groep nog winnen. Het was de laatste wedstrijd van het jaar: we hebben tien keer gewonnen, speelden drie keer gelijk en hebben één keer verloren. Dat is toch niet slecht? In de groep resten ons nog zeven wedstrijden. Ik heb bij de loting gezeg dat we deze groep moeten winnen en daar blijf ik bij.’

‘Ik zie dat er veel landen die het WK gespeeld hebben, problemen hebben om punten te pakken in de EK-kwalificaties. Bij ons valt het nog mee.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier