Marc Wilmots niet langer bondscoach van Rode Duivels

Marc Wilmots © AFP

Marc Wilmots is niet langer de bondscoach van de Rode Duivels. Dat maakte de Koninklijke Belgische Voetbalbond bekend tijdens een persconferentie. Er wordt nog gezocht naar een opvolger. Volg het hier live.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond organiseert om 15 uur een persconferentie omtrent de nationale ploeg. Mogelijk volgt er duidelijkheid over het lot van bondscoach Marc Wilmots. Volg de persconferentie hier live:

“De Belgische voetbalbond (KBVB) en Marc Wilmots hebben in onderling overleg besloten om uit elkaar te gaan”, begon bondsvoorzitter François De Keersmaecker. “De KBVB wil graag een nieuwe bondscoach vinden vóór de eerskomende vriendschappelijke match tegen Spanje.”

“We hebben een mooie periode onder Wilmots achter de rug. Vergeet niet wat zijn verdienste is, hé. Van de 54ste plaats zijn we toch gestegen naar eerste plaats en ook de beleving met de supporters is helemaal veranderd. Ik zie het allemaal positief, maar we hebben een bladzijde omgeslagen. We moeten vooruit en naar de toekomst kijken, in de eerste plaats naar het WK in Rusland (2018, nvdr).”

De komende veertien dagen verwacht de KBVB kandidaturen van geïnteresseerde coaches. Die zullen ze dan in augustus bekijken en nadien gesprekken met mogelijke kandidaten opstarten. Volgens de bondstop wordt het niet Michel Preud’homme, omdat hij net een nieuw contract getekend heeft bij Club Brugge.

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach zal verlopen via een open kandidatuur. “Daarin schuiven we enkele punten naar voor die de nieuwe bondscoach moet beschikken”, zegt Chris Van Puyvelde. “Internationale ervaring en flexibiliteit zijn een absolute must. De volgende bondscoach moet weten wat winnen is op het hoogste niveau en weten hoe hij de ploeg moet kunnen aanpassen aan het spel van de tegenstander. Daarnaast moet hij ook de sociale skills hebben om een gouden generatie topvoetballers te kunnen begeleiden en te luisteren naar hun meningen.”

Open communicatie is ook belangrijk. “Wat we doen in België, doen we samen. Tous ensemble. De nieuwe bondscoach moet duidelijkheid kunnen verschaffen aan de spelers.”

De onderhandelingen beginnen dus meteen. “En we willen dat die in alle rust en sereniteit gebeuren. De keuze zal uiteindelijk genomen worden in het belang van het Belgische voetbal.”

Bekijk meer video’s van Stadion op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier