Marc Wilmots wordt bondscoach van Ivoorkust

Marc Wilmots © BELGAIMAGE

De voormalige bondscoach van de Rode Duivels ondertekent een contract voor twee jaar.

Marc Wilmots (48) wordt bondscoach van Ivoorkust, hij ondertekent een contract voor twee jaar. Dat heeft Augustin Sidy Diallo, voorzitter van de Ivoriaanse Voetbalbond (FIF) bekendgemaakt. Wilmots zal volgens Diallo dinsdag nog aankomen in Abidjan, woensdag wordt hij voorgesteld aan de pers.

Das Kampfschwein volgt bij Ivoorkust de Fransman Michel Dussuyer op. Die stapte eind januari op na de voor de Oranje Olifanten catastrofaal verlopen Africa Cup, waar de titelverdediger de groepsfase niet overleefde. Les Éléphants eindigden in Gabon met twee punten als derde in groep C, achter groepswinnaar DR Congo en Marokko. De ploeg van Dussuyer bleef tegen Togo (0-0) en Congo (2-2) steken op een gelijkspel en ging in de laatste groepswedstrijd onderuit tegen Marokko (1-0).

Rode Duivels

Medio juli 2016 werd Wilmots’ contract als bondscoach van de Belgische nationale ploeg in onderling overleg ontbonden. Wilmots kwam op 6 juni 2012 officieel aan het roer bij de Rode Duivels. Hij volgde toen de naar Club Brugge verkaste Georges Leekens op, van wie hij de assistent was. Eerder was Wilmots bij de nationale ploeg ook al de rechterhand van de Nederlander Dick Advocaat. In een verder verleden coachte hij Schalke 04 en Sint-Truiden.

Met Wilmots op de trainersbank plaatste België zich voor het WK 2014 in Brazilië, het eerste grote toernooi voor België sinds 2002, en het EK 2016 in Frankrijk. Telkens was de kwartfinale het eindstadium (tegen respectievelijk Argentinië en Wales). Onder Wilmots stootte België met zijn ‘gouden generatie’ voor de eerste keer in de geschiedenis door naar de koppositie op de FIFA-ranking.