Mario Stanic adviseerde Ivan Santini naar KV Kortrijk te komen

© ImageGlobe
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Volgens de gewezen Kroatische spits van Club Brugge wordt zijn landgenoot snel een blikvanger in de Belgische competitie.

Ivan Santini (24), de nieuwe centrumspits van KV Kortrijk, speelde het voorbije anderhalf seizoen bij SC Freiburg, de vijfde uit de Bundesliga. Maar daar zat hij vooral veel op de invallersbank. Mario Stanic beval zijn landgenoot KV Kortrijk aan.

“Maar uiteindelijk is het de speler zelf die beslist”, zegt de ex-spits van onder meer Club Brugge, Parma en Chelsea. “Freiburg wilde hem graag houden, maar hij wilde meer spelen. Een jonge speler als hij die niet veel speelt en scoort, is niet tevreden. Want alleen door te spelen kan je vooruitgang maken. Tot nu toe verliep zijn carrière zoals de mijne: ik was 23 toen ik naar België kwam, hij is net 24 geworden. Ik kwam van Benfica en daar speelde ik ook niet veel. Bij Club Brugge vond ik mijn vertrouwen en mijn beste niveau terug en kon ik doorgroeien. Naar België komen, was de beste beslissing uit mijn loopbaan. Ik verwacht dat hetzelfde met Ivan zal gebeuren. Want hij is echt een hele goeie speler: fysiek heel sterk, maar ook technisch goed, een sterk karakter én een professional. Dat zullen ze in België snel merken.”

Vertrouwen

Ivan Santini tekende bij KV Kortrijk voor drie jaar. “Maar ik verwacht dat hij daar niet lang zal blijven”, zegt Mario Stanic. “Omdat ik weet dat hij over de kwaliteiten beschikt voor de top, in de Belgische competitie of elders in Europa. Het is niet altijd goed om als jonge Kroatische topspeler meteen bij een grote club in het buitenland terecht te komen. Soms krijg je daar één kans en als je ze niet pakt, moet je maandenlang wachten op de volgende. Dan slinkt je zelfvertrouwen en worden je kwaliteiten ook minder zichtbaar. Heeft de coach wat minder vertrouwen in jou of houdt hij meer van een ander type spits, dan kan je in de problemen komen. Ik zal mij niet uitspreken over de situatie van Ivan bij Freiburg, maar vergeten we ook niet dat de Bundesliga een van de beste competities ter wereld is.”

“De Belgische competitie is momenteel de beste competitie voor hem. Ik ben zeker dat KV Kortrijk met hem heel gelukkig zal zijn en dat hij snel zal doorgroeien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier