Martínez over niet-selecties Nainggolan: ‘Ik versta dat het geen populaire beslissing is’

. © BELGA LAURIE DIEFFEMBACQ

Drie uur lang maakte bondscoach Roberto Martínez tijd voor een gesprek met Sport/Voetbalmagazine. Wij selecteerden alvast enkele opmerkelijke passages.

Roberto Martínez over…

… zijn toekomst na het WK:

“Mijn contract loopt af na het WK, maar ik heb nog niks beslist. Het is aan de bond om te zien wat ze daarna wil. Ik vind niet dat ze nu met een contractverlenging moeten komen omdat we ons voor het WK plaatsten. Het maakt ook niets uit, ik zal altijd werken alsof ik er nog honderd jaar ben. Ja, ik mis het veld, maar heb het niet nodig om voldoening te halen uit mijn job. Het valt mij op hoe dynamisch deze bond kan werken. In elk ander land zijn bond en profliga met mekaar in oorlog, hier niet. Als je een model zou ontwerpen, moet je voor het Belgische kiezen: zelfde gebouw, bijna allemaal dezelfde mensen in de twee instellingen, een technisch directeur die de agenda bepaalt….. In twee meetings kreeg Chris Van Puyvelde er de verandering van de jeugdcategorieën door. Fascinerend.”

… zijn onthouding van alcohol:

“Mijn vader was zelf ook voetballer. Op mijn zestiende kreeg ik een kans als prof bij Real Zaragoza. Mijn pa zei: ‘Je moet je hart volgen, maar als je nu naar Zaragoza gaat, geef je je studies op en ga je beginnen drinken. Als je dan over twee à drie jaar niet geslaagd bent als voetballer, zit je in een slechtere positie dan nu.’ Ik heb toen beloofd nooit te drinken én mijn diploma te halen. Als je wil voetballen, moet je een zware prijs betalen. Je moet acht uur slapen en je gaat nooit in je lichaam kunnen gieten wat anderen wel doen. Het is een verbintenis met de job. Zo zie ik het.”

… de nieuwe mentaliteit bij de Rode Duivels:

“Met deze spelers werken is genieten: ze verwerken informatie heel snel. Hoge normen, ongelooflijk talent én een bende die houdt van zijn nationale ploeg. Naar Bosnië gaan, op een slecht veld moeten spelen, niet meer moeten winnen omdat je toch al bent geplaatst maar dat toch doen… Ik zie echt een verschil inzake focus! Duitsland heeft dat ook. Goed of slecht spelen, maakt niet uit, ze winnen altijd. Idem met Spanje. Als wij die mentaliteit krijgen, waarom zouden we dan geen groot tornooi kunnen winnen? In de kwalificaties hebben we 28 spelers gebruikt. Niet allemaal op het veld, maar ze waren betrokken. Die selectie moet worden teruggebracht naar 23. De informatie om dat te doen kan ik alleen krijgen op momenten dat we samen zijn. Als coach kijk je niet alleen naar het individu, maar ook naar de relatie van dat individu met de anderen.”

… Radja Nainggolan:

“Mij gaat het altijd om de grootst mogelijke balans in de kern. Elke speler heeft op het veld een beste positie en in het geval van Radja is dat de nummer tien. Maar daar hebben we al twee goeie spelers: Dries en Eden. Hun verstandhouding met Romelu is zeer goed. Op momenten dat wij Radja als tien gebruikten, liep het niet zo goed. Drie keer hebben we het geprobeerd, met verschillende opties naast en voor hem, en geen van die matchen wonnen we. En dan is Radja van een te groot kaliber om hem er zomaar bij te nemen. Elk land heeft wel een speler van wie je denkt: die hoort in de selectie. In Spanje leeft dezelfde discussie rond Cesc Fábregas. Maar ik versta dat het geen populaire beslissing is.”

(thomas bricmont, guillaume gautier en peter t’kint)

Lees het volledige interview met Roberto Martínez in onze Plus-zone of in Sport/Voetbalmagazine van dinsdag 31 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier