Martinez wil ondanks kwalificatie de voet niet van het gaspedaal halen

Roberto Martinez © Belga Image

De bondscoach wil met de Rode Duivels als reekshoofd naar het WK in Rusland.

Hoewel de Rode Duivels hun ticket voor het WK van volgend jaar in Rusland al op zak hebben, staat er tijdens de laatste twee kwalificatieduels, tegen Bosnië-Herzegovina (7 oktober in Sarajevo) en Cyprus (10 oktober in Brussel), meer op het spel dan louter de eer. ‘We willen telkens de volle buit pakken om op het WK reekshoofd te zijn’, vertelde bondscoach Roberto Martinez op de persconferentie voor zijn selectie.

Als de Belgen hun twee partijen winnen, zitten ze bij de loting zeker in pot 1. In het andere geval kan België zijn status als reekshoofd verliezen. ‘Maar dat zijn we niet van plan’, legde de bondscoach uit. ‘Ons eerste doel was om ons te plaatsen voor het WK, en dat is gelukt. Nu vormt reekshoofd zijn ons mikpunt. Hoe het nadien dan precies uitdraait zullen we later wel zien. Lotingen zijn altijd onvoorspelbaar.’

Acht landen genieten op de WK-loting van een beschermde status als reekshoofd. Als de Rode Duivels effectief als reekshoofd de potten ingaan, loten ze in principe drie op papier zwakkere tegenstanders. Al is dat erg relatief, want ons land kan dan nog altijd kleppers als Frankrijk, Spanje of Italië tegenkomen in de groepsfase.

Niet naar Azië

In november trappen de Duivels hun WK-voorbereiding af met twee oefeninterlands in eigen huis tegen Mexico (10 november) en Japan (14 november). De Aziatische tournee waarvan sprake was gaat dus niet door. ‘Dat was een sportieve beslissing en geen financiële’, verduidelijke Martinez. ‘Nu we ons WK-ticket op zak hebben willen we sparren tegen andere ploegen die al geplaatst zijn. Met Mexico en Japan treffen we twee tegenstanders met een volledig andere voetbalstijl dan de onze. Tegen dat soort landen oefenen vormt een geweldige kans.’

De KBVB wil van de laatste thuismatch tegen Cyprus ‘een groot feest’ maken om de WK-kwalificatie met de fans te vieren. Net zoals bij de vorige campagnes zullen dj’s na afloop voor de nodige sfeer zorgen.

De KBVB meldde voorts dat de training van maandag (17u30) in het Belgian Football Center in Tubeke open zal zijn voor het publiek.