Matz Sels wil een keer zot doen in de CL

Matz Sels © BELGA

AA Gent staat met de verplaatsing naar Ol. Lyon voor een belangrijk duel om de derde plaats en Europese overwintering.

Op het internet circuleert sinds enkele dagen een filmpje. Daarin zien we eerst trainer Hein Vanhaezebrouck en later de spelers Brecht Dejaegere, Stefan Mitrovic, Nana Asare, Moses Simon, Renato Neto, Lasse Nielsen (allen in het Nederlands), Benito Raman en aanvoerder Sven Kums een oproep lanceren bij de eigen fans.

Aangezien door de terreurdreiging een groep van ongeveer drieduizend supporters de verplaatsing niet mag maken van de Franse overheid, wordt er gevraagd om de steun te groeperen via creatieve foto’s en verrassende filmpjes, met hulp van Twitter, Facebook en Instagram.

Vooral de boodschap van Rode Duivel Sels blijft hangen. Volgens hem wil de spelersgroep graag ne keer zot, lees: willen ze een uitzonderlijke prestatie leveren. Herinner u de eerste wedstrijd op het kampioenenbal, waar AA Gent met negen man (na de uitsluitingen van Brecht Dejaegere en Thomas Foket) in de eigen Ghelamco Arena na een 0-1-achterstand met veel enthousiasme en inzet terugvocht, hetgeen werd bekroond met een goal van Danijel Milicevic.

Uitdaging

Maar ook Matz Sels speelde een cruciale rol in het meer dan verdiende gelijkspel, met een gestopte penalty in de 88e minuut op een poging van goaltjesdief Alexandre Lacazette. De goalie is sinds dit seizoen een toonbeeld van rust, ontpopt zich tot een puntenpakker én iemand die teert op uitstekende reflexen.

In de Belgische competitie kan Sels uitpakken met een totaal van vijf clean sheets op zestien competitieduels, waarbij hij vijftien tegendoelpunten slikte. Alleen Anderlecht (elf) en KV Kortrijk (dertien) doen nog beter. De afgelopen weken oogde de driemansverdediging Nielsen-Mitrovic-Asare stabiel, de 1-3-nederlaag tegen Charleroi even buiten beschouwin gelaten.

In groep H van de Champions League wacht er echter een nieuwe uitdaging: op verplaatsing voor het eerst verdedigend de nul houden, hetgeen niet lukte op bezoek bij Zenit en Valencia (telkens 2-1). Bij het halen van minstens een puntje verkrijgt AA Gent zekerheid over de derde plaats, die garant staat voor Europese overwintering in de Europa League.

Ook de tweede plaats blijft mogelijk, maar dan moet de Belgische kampioen winnen in Lyon, terwijl Nicolas Lombaerts en Axel Witsel dan met het Russische Zenit thuis Valencia dienen te verslaan. Zoals Hein Vanhaezebouck het terecht opmerkte: ‘Alles zit er nog in, maar niets ook.’

De West-Vlaamse trainer weet nochtans heel goed dat hij die communicatie niet zal overbrengen op zijn spelersgroep, die altijd uitpakt met een ongecomplexeerde manier van voetballen: collectief de druk naar voor zettend, terend op balbezit én hopend op de noodzakelijke efficiëntie. Volgt er nieuwe stap in het groeiproces? Antwoord vanavond in het Stade Gerland, vanaf 20.45 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier