Mazzu: ‘Ik zal nooit in de pers zeuren over transfers of de kwaliteit van mijn spelers’

Felice Mazzu op bezoek op de redactie van Sport/Voetbalmagazine. © BELGAIMAGE

Al drie jaar op rij slaagt Felice Mazzu, de coming man onder de Belgische trainers, erin om met Charleroi succes te boeken ondanks het verlies van zijn beste spelers. Aan Sport/Voetbalmagazine verklapt hij zijn geheim recept.

“Charleroi is stabieler geworden qua manier van werken, al vertrekken er nog altijd één of twee belangrijke spelers”, vertelt Felice Mazzu (50). “In de competitie zie ik één grote verandering in vergelijking met de voorgaande jaren: de komst van topspelers bij onze grote clubs, bij Anderlecht, Genk, AA Gent, Standard. Men heeft zich bij een aantal clubs met veel geld flink versterkt, en op een bepaald moment zullen die ploegen net door die kwaliteitsinjectie afstand nemen van de rest.”

Is het dan niet frustrerend dat hij elke transferperiode weer zijn beste spelers ziet vertrekken? Mazzu: “Gefrustreerd ben ik niet. Charleroi heeft gekozen voor een project. Ik weet vanaf dag één hoe er gewerkt wordt. Daarom zal ik nooit in de pers zeuren over transfers of de kwaliteit van de spelers over wie ik beschik. Met het bestuur is duidelijk afgesproken dat elk jaar spelers zouden verkocht worden om een positieve financiële balans te bereiken. Dat is ons uitgangspunt: niet klagen, maar werken om beter te worden.”

Wat opvalt is hoe makkelijk Mazzu na elke mercato een aantal spelers verliest en toch snel opnieuw een structuur op het veld vindt. Hoe slaagt hij daar telkens in? Mazzu: “Elke trainer heeft bij de start snel een typeploeg én een spelfilosofie in zijn hoofd. De mijne is al mijn spelers te coachen en te trainen alsof ze allemaal titularissen zijn. Ik werk met mijn tweede, derde én vierde centrale verdediger alsof ze titularis zijn. Daarom train ik de spelers die in het weekend niet in de basiself stonden op de volgende uitlooptraining zelf, terwijl veel trainers dat aan hun assistent overlaten. Ik niet: degenen die niet aantraden, zijn op dat moment mijn belangrijkste spelers, het zou een gebrek aan respect zijn om die jongens niet zelf te coachen op zo’n moment.”

(GG/GF/JS/TB/BG)

Lees het volledige interview met Felice Mazzu in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 21 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier