Mboyo: ‘Keuze hangt af van de carrière die ik maak’

© IMAGEGLOBE

Ilombe Mboyo (AA Gent) moet straks kiezen tussen de Congolese of Belgische nationale ploeg.

In play-off 1 komt Ilombé Mboyo – alias Petit Pélé – weer aan de oppervlakte bij AA Gent. Voordien werd hij afgeremd door onder meer een stressfractuur, te maken met vermoeidheid… na een oefeninterland met Congo.

“Op een gegeven moment heb ik een vriendschappelijke interland gespeeld met de nationale ploeg van Congo tussen twee andere wedstrijden in en dat heeft mij parten gespeeld”, legt Mboyo uit in Sport/Voetbalmagazine.

“Mijn vader, die voorzitter is geweest van AS Vita Club in Congo, wou graag dat ik voor Congo speelde en voor die wedstrijd ben ik door veel mensen gevraagd. Mbokani, Mununga, Mulemo, Patou, Mputu van Mazembe… Zij hebben mij overtuigd. Ik speelde daar in een 4-4-2 samen met Patou in de aanval. Omdat het een vriendschappelijke wedstrijd was, ben ik nog altijd vrij om te kiezen. Ik ben ginder geboren, maar ik woon sinds ik vier maanden oud ben in België.”

Een definitieve keuze tussen de Congolese of Belgische nationale ploeg dringt zich wel stilaan op. Mboyo wikt en weegt: “Ik voel mij honderd procent Congolees, maar ik zou kiezen in functie van de mogelijkheden. Je moet carrièrekeuzes maken, want voetballer zijn is een beroep.”

“Het hangt af van de carrière die ik maak. Drogba kiest voor Ivoorkust, want hij speelt al voor Chelsea. Maar als je nog niet bij een grote club zit, bieden de Rode Duivels misschien wel een mooiere etalage. Maar op dit moment denk ik daar allemaal niet aan.” (RDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier