Opinie

Peter t'Kint

‘Meer en meer stevenen we af op een competitie met twee snelheden’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voor één Anderlecht heb je zes, zeven andere ploegen in 1A, zegt Peter T’Kint. ‘Het kan niet anders dan leiden tot een sportief scheefgetrokken situatie.’

Donderdag Genk gezien, zaterdag Anderlecht, zondag Club Brugge, allemaal live, en tussendoor beelden van Standard-Gent en zondagavond nogmaals Genk. Het is na één speeldag nog veel te vroeg voor conclusies, tenzij deze: we kijken nu al uit naar het najaar en de play-offs volgend voorjaar, want het wordt een spannende bedoening. Geen gemiste starts deze keer, de topclubs hebben hun huiswerk goed gemaakt, geven jonge Belgische talenten (meer zelfs dan buitenlandse) hun eerste speelkansen, hebben tijdens het WK keihard getraind én hard geïnvesteerd in wetenschappelijke omkadering en brengen zeer aantrekkelijk offensief voetbal. Standard maakte drie goals, Genk en Anderlecht vier, uittredend kampioen Brugge zelfs vijf. De rest moet voorlopig harken om bij te benen en hopen dat er later deze maand wat overtollig talent van de topclubs in hun richting stroomt. Meer en meer stevenen we af op een kampioenschap met twee snelheden, met bovenin de G5 en daaronder de rest. Sommigen hopen de kloof te kunnen dichten, maar dat lijkt veel op wensdenken.

Meer en meer stevenen we af op een competitie met twee snelheden

Een en ander lijkt de logische gang van zaken, afgaande op de officiële cijfers die de clubs vrijgeven. Anderlecht en Club draaien op budgetten van 70 en 60 miljoen, Gent mikt op 44 miljoen. Standard geeft als budget 30 miljoen euro op, Genk 25. De rest, ook het ambitieuze Charleroi, draait op budgetten tussen de 10 en 15 miljoen euro. Voor één Anderlecht heb je zes, zeven andere ploegen in 1A. Het kan niet anders dan leiden tot een sportief scheefgetrokken situatie.

Daarom zouden we hier willen pleiten, zoals even verderop in dit blad twee sportadvocaten doen, voor het bijsturen van de transferperiode. Die loopt nu in de zomer tot 31 augustus en in de winter tot 31 januari. Eigenlijk, zo stellen de advocaten terecht, gaat dat in tégen een aanbeveling van de FIFA, die prefereert dat het transfervenster wordt gesloten voor de start van een nieuwe competitie. Engeland en Italië gaan dat dit seizoen al toepassen. In België had dat ook gekund, als het voorstel dat Vincent Mannaert bij de Pro League in de loop van vorig seizoen indiende, was aanvaard. Dat gebeurde niet. Mannaert is van plan om het in de loop van dit seizoen nogmaals op te duikelen, als hij voelt dat er steun is bij de andere clubs.

Vincent Mannaert wil de transferdeadline vervroegen

Nu denken ze in Engeland niet altijd even logisch na over de zaken. Dat de ploegen uit de Premier League collectief het invoeren van de VAR afschoten, is een beslissing waar wij niet kunnen inkomen. Vorig weekend trad die uitstekend op, nog wat werken aan de kinderziekten rond buitenspel en het voetbal wordt nog wat aantrekkelijker. Maar in dit geval zijn de Engelsen wél vooruitstrevend. Inkomende transfers afsluiten voor de start van een competitie is gewoon een veel gezondere situatie. Dan is iedereen wat vroeger klaar met zijn huiswerk en krijg je niet dat hele gedoe van trainers die werken met een kern die nog niet af is en hopen op een witte merel. Het zou ook het werk van de trainers bij de topclubs vergemakkelijken, in die zin dat zij nu met dertig of meer spelers zitten, van wie sommigen een beslissing om naar een andere werkgever uit te kijken, steeds uitstellen. Gevolg: veel verwarring, onrust op bank, in de kleedkamer en op de tribune, en een sportieve scheeftrekking van de competitiestart. Zowel nu als in januari.

Een transfervenster afsluiten op één vaste datum blijkt in de praktijk moeilijk. Nog andere competities (de Russische, de Turkse, de Chinese) gingen voorbij die 31 augustus. 31 juli was een mooi internationaal alternatief geweest, maar als de federaties daar niet uitkomen, is sluiten voor de competitie begint een verstandig voorstel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier