Mehdi Bayat: (bonds)voorzitter met voorbedachte rade

Mehdi Bayat © belgaimage
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Mehdi Bayat, de gedelegeerd bestuurder van de Zebra’s, heeft zich maar op het allerlaatste moment kandidaat gesteld om bondsvoorzitter te worden.

Vlaanderen knarsetandt. In het noorden van het land hadden de clubs uit het amateurvoetbal immers Gilbert Timmermans als kandidaat naar voren geschoven. Die geloofde zelf niet echt dat hij kans maakte om het mandaat voor twee jaar aan het hoofd van de Belgische voetbalbond te krijgen. ‘Ik had al sinds enkele dagen het gevoel dat er iets op til was’, zei de verliezende kandidaat daarover.

Twee jaar geleden had hij er na een gelijkaardig scenario ook al naast gegrepen. Maar rancuneus is hij niet. Timmermans heeft immers al aangekondigd dat hij zijn post aan het hoofd van de Vlaamse vleugel van het Belgisch voetbal verlaat om zich volledig toe te leggen op zijn nieuwe mandaat als vicevoorzitter van de bond. Daar zal hij een naaste medewerker worden van de nieuwe voorzitter.

Ondanks een akkoord tussen de twee taalvleugels van het amateurvoetbal enkele maanden geleden, dat Timmermans op de voorzittersstoel moest brengen, is het dus Mehdi Bayat die in extremis een inhaalbeweging heeft gemaakt.

De gedelegeerd bestuurder van Sporting Charleroi maakte zijn kandidatuur pas op het laatste moment officieel, maar hij was ze wel al lang aan het voorbereiden. Hij werd erin aangemoedigd door de uittredende voorzitter met wie hij de afgelopen twee jaar nauw had samengewerkt.

De kandidaat van het Franstalige amateurvoetbal, Philippe Godin, zette zaterdagochtend een stap opzij na een meeting voorafgaand aan de stemming. Daardoor kon Mehdi Bayat zeven stemmen toevoegen aan de acht die hij al kreeg vanuit het profvoetbal. Bij de feitelijke stemming liet niemand de Frans-Iraanse kandidaat in de steek. Zo wordt hij de eerste buitenlander die het Glazen Huis mag besturen, met 15 stemmen op 22 in zijn voordeel.

Bayat kwam in alle stilte bij de bond binnen via de afdeling van de reglementering, terwijl de technische details in dat domein hem vreemd waren. Toch verleidde hij zijn medewerkers snel omdat hij eerlijk was over zijn beperkte kennis, maar hij tegelijkertijd toch concrete oplossingen naar voren schoof vanuit zijn achtergrond als clubbestuurder.

Daarna trad hij toe tot de raad van bestuur van de KBVB en onderscheidde hij zich vervolgens in de technische commissie in een triumviraat met Bart Verhaeghe en Chris Van Puyvelde. Hij was de sterke man in de onderhandelingen over de beperking van de premies van de Rode Duivels op het WK in Rusland, waar hij punten scoorde bij de bobo’s van de bond door een bedrag te besparen dat geschat wordt op iets meer dan twee miljoen euro.

Zijn functie als clubbestuurder doet wel een aantal mensen in het nationale voetbal aan hem twijfelen. Een belangenconflict dat Mehdi Bayat, wiens discours een politicus waardig is, onmiddellijk van tafel heeft geveegd. Hij vertelde dat hij al maatregelen gesteund heeft in de raad van bestuur die tegen de belangen van Charleroi ingingen. Die evenwichtsoefening zal hij de komende twee jaar moeten bevestigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier