Mehdi Bayat grijpt naast zitje in Uitvoerend Comité UEFA

Mehdi Bayat © Belga Image

Bondsvoorzitter Mehdi Bayat heeft dinsdag naast een zitje gegrepen in het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalconfederatie UEFA.

Bayat was op het 45e buitengewoon congres van de UEFA een van de negen kandidaten voor acht beschikbare zitjes. Naast Bayat ging het om de Rus Alexander Dyukov, de Nederlander Just Spee, de Italiaan Gabriele Gravina, de Pol Zbigniew Boniek, de Engelsman David Gill, de Duitser Rainer Koch, de Zweed Karl-Erik Nilsson en de Turk Servet Yardimci. Bij de laatste vijf ging het om een herverkiezing, voor een ambtstermijn van vier jaar. Bayat was de enige kandidaat die niet verkozen raakte.

Het Uitvoerend Comité is een van de belangrijkste organen binnen de Europese voetbalconfederatie. In totaal zetelen er naast UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin nog negentien leden: zestien afgevaardigden van de 55 UEFA-lidstaten, twee afgevaardigden van European Club Association (ECA) en één van European Leagues.

In totaal zetelden er ooit drie Belgen in het Uitvoerend Comité. Dat waren José Crahay (1954-1955), Roger Petit (1972-1980) en Louis Wouters (1980-1984).

Voormalig bondsvoorzitter François De Keersmaecker was in 2011 eveneens kandidaat voor een zitje in het Uitvoerend Comité, maar ook hij werd uiteindelijk niet verkozen. De Keersmaecker zetelde wel in de juridische comissies van zowel de Wereldvoetbal FIFA als UEFA.