Mehdi Bayat: ‘Martínez moet in staat zijn Rode Duivels uit hun gemoedelijke cocon te halen’

Mehdi Bayat © BELGA

Charleroimanager Mehdi Bayat, 37 jaar, was lid van het triumviraat dat Roberto Martínez als bondscoach aanstelde. In Sport/Voetbalmagazine geeft hij uitleg bij die keuze voor een Spaanse trainer.

Samen met Bart Verhaeghe (voorzitter van Club Brugge en ondervoorzitter van de KBVB) en Chris Van Puyvelde (technisch directeur van de KBVB) wikkelde Bayat het ontslag van Marc Wilmots en de aanstelling van de Spanjaard af. Samen met zijn verplichtingen bij de club betekende dat een drukke zomer. Hij heeft een nieuwtje: “In september begin ik aan een cursus Nederlands. Nu moeten Chris en Bart in elke vergadering Frans spreken. Het is aan mij om een inspanning te doen, alleen al uit respect.”

Sommigen zijn verbaasd dat Mehdi Bayat mee de nieuwe bondscoach koos. Technisch gezien is hij immers geen ‘voetbalspecialist’. Bayat: “Dat is juist de fout die mensen maken. Ik werk al veertien jaar voor Charleroi, in allerhande jobs. Al vier jaar leid ik de dagelijkse werking. U mag niet de competenties van iemand onderschatten, ook al heeft die nooit een carrière als speler gehad. Het is puur protectionisme van zij die zeggen dat je deze sport niet kunt begrijpen als je zelf geen topvoetballer bent geweest. Mijn trainer, Felice Mazzu, was nooit voetballer (sic), hij is ‘maar’ tot bij de junioren van Charleroi geraakt. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen goeie trainer is. Vandaag vraagt men toch niet aan Bart Verhaeghe of aan mij om trainer te zijn? De vraag was: kies en ontwikkel het beste profiel voor iemand die mensen moet leiden. Onze job is de beste mensen op de juiste plaats zetten.”

Waarom kozen zij voor Martínez? Bayat: “De keuze was zeer snel unaniem, vanwege zijn charisma en zijn kennis van zaken van het profvoetbal. Wie zeven jaar trainer geweest is in Engeland heeft veel ervaring opgedaan. Een manager in Engeland heeft ook beperkingen begrepen die het sportieve overstijgen. De trainers van vandaag zijn uiteindelijk vrij egoïstisch, denken alleen aan hun functioneren en hun tactiek. Iemand als Roberto Martinez, die in de belangrijkste competitie ter wereld coachte, heeft grotere vaardigheden. In wat wij willen bereiken met de Rode Duivels, heeft hij het ideale profiel: hij is in staat om te communiceren met deze generatie. Hij moet ook in staat zijn om ze uit hun gemoedelijke cocon te halen. Spelers moeten het gevoel krijgen dat er een patron aan het hoofd van de nationale ploeg staat, geen vriend.”

(Thomas Bricmont)

Lees de volledige reportage over en met Mehdi Bayat in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 17 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier