‘Mémé Tchité heeft één doel: de nationale ploeg’

© BELGA

Alfred Raoul, sinds twee jaar persoonlijk adviseur van Mémé Tchité, weet dat diens keuze voor Club Brugge ook met het oog op de Rode Duivels gebeurde.

“Hij is een uitstekende speler, maar je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt, un goût d’inachevé“, zegt Alfred Raoul in Sport/Voetbalmagazine. “De dag dat hij international is – van om het even welk land – zal hij véél hoger kunnen spelen. We staan op het punt hem selecteerbaar te maken voor de Belgische nationale ploeg.”

Discussie

Een strijd die Mémé Tchité en zijn entourage al langer voeren, want over de nationaliteit die bepaalt voor welke nationale ploeg hij mag uitkomen, bestaat discussie. Is hij als voetballer in de eerste plaats Burundees, Rwandees, Congolees of Belg?

Volgens de reglementen van de FIFA mocht Tchité, die in 2002 al een interland voor Burundi speelde, niet nog een keer van voetbalnationaliteit veranderen en voor de Rode Duivels uitkomen. “Hij kan alleen maar voor de Belgische nationale ploeg spelen, maar het is wel de FIFA die moet beslissen.”

Van de FIFA kreeg het kamp-Tchité in een laatste contact de vraag om alle procedures die het nog tegen de Belgische bond en de FIFA heeft lopen op te schorten. Dat, zegt Raoul, heeft hij hen op 22 juni gestuurd: “Wij laten onmiddellijk alles vallen als ze Tchité toelaten voor de Belgische nationale ploeg te spelen. Die brief is niet gedateerd en niet ondertekend weliswaar. Dat – zo hebben we hen beloofd – zullen we pas in orde brengen als het probleem geregeld is. Dus wij zijn klaar, we wachten af wat zij nu gaan doen.”

Strategische keuze voor Club Brugge

Alfred Raoul meent te weten dat zijn protégé na Club Brugge weer naar het buitenland zal vertrekken. “Maar dat zal als een grote speler naar een grote club zijn. Als hij international zal zijn, zal mijn missie geslaagd zijn. Dan spreek je over een ander soort transfers. Dus zijn doel nummer één vandaag is: de nationale ploeg. Hij moet international kunnen worden van een land, want dat internationale niveau ontbreekt nog in zijn carrière. Hij wil alleen maar erkend worden – ik wik mijn woorden, want om in de nationale ploeg te geraken moet je eerst presteren – als kandidaat-international voor België. Hij weet dat hij een kans maakt.”

In die optiek moet ook de transfer naar Club Brugge gezien worden, dat hij de voorkeur gaf op meer lucratieve aanbiedingen uit het Midden-Oosten. Raoul: “De aanwezigheid van Michel D’Hooghe heeft meegespeeld in de keuze voor Club Brugge. Champions League, grote club in België, een zekere Michel D’Hooghe die erevoorzitter is en lid van het Uitvoerend Comité, Jean-Luc Dehaene die supporter en oud-premier is, en Georges Leekens, de oud-bondscoach, wil hem… Bien, dat is ook een rationele keuze. Mémé Tchité is een fijne strateeg geworden. Zoals hij op het veld subtieler scoort, zo regelt hij zijn leven nu ook.” (RDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier