‘Met dit nieuwe Standard wordt PO1 een must voor Ferrera’

Yannick Ferrera © Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt de redactie van Sport/Voetbalmagazine terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft redacteur Peter T’Kint het over het nieuwe Standard, het nut van de winterstages en de laatste rechte lijn richting EK.

S/VM: Welke wintertransfer vond jij tot dusver de meest in het oog springend?

Peter T’Kint: “De stille aftocht van Víctor Vázquez is toch wel opmerkelijk. En dan vooral dat die transfer zo weinig stof deed opwaaien. Ook al was Vázquez zelden op niveau in de play-offs -wanneer het er toe deed- toch is het vreemd voor een ploeg die voor de titel gaat om een speler van dat kaliber zomaar te laten vertrekken.”

“Verder springen vooral de transferbewegingen bij Standard in het oog. Met Edmilson Jr en Dompé werd hun aanval serieus versterkt. Anderzijds verloren ze Anthony Knockaert, maar diens waarde voor het team moeten we niet overschatten. Hij was een moeilijk karakter en iemand die vooral voor zichzelf speelde. Zijn passage zal niet meer dan een voetnoot zijn in de geschiedenis van Standard. Achterin hadden ze ook problemen en daar werd met de komst van Milos Kosanovic ingegrepen. Alleen het keepersprobleem moet nog opgelost worden, maar dat kan nog volgen.”

“Zo krijgt Yannick Ferrera een nieuw team in handen en zal de druk op hem stijgen, want met al die investeringen is play-off 1 een must. Ik kijk al uit naar de wedstrijd van komende zondag op het veld van Lokeren: daar zal al meteen flink wat druk op de ketel zitten voor Standard. Ik vraag me ook af of dit de voorbode is van het Standard van de toekomst, waar elke transferperiode heel wat wijzigingen zullen gebeuren. Er wordt immers beweerd dat de club in handen is van heel wat spelersmakelaars.”

S/VM: Op Kortrijk en Westerlo na vertrokken alle eersteklassers op winterstage naar het buitenland. Biedt zo een buitenlandse stage een voordeel?

Peter T’Kint: “Het is toch wel nuttig voor een team om eens ver van huis, ver van de dagelijkse beslommeringen te kunnen trainen. De mix van een vakantiesfeertje en hard labeur zorgt voor een ideale teambuildingsetting. Ook al waren de omstandigheden door de zachte winter verre van slecht in eigen land. Een echt nadeel zal het niet zijn voor Westerlo of Kortrijk om in België te blijven, maar ik denk dat een coach als Johan Walem wel baat kon hebben bij een stage in het zonnige buitenland. Als ik dan lees dat verdediger Benoit Poulain op en af rijdt naar Kortrijk om zich te laten verzorgen voor een blessure: dat lijkt me niet ideaal. Ik kan mij niet inbeelden dat Walem niet aangedrongen heeft voor een buitenlandse stage -zeker gezien de club in buitenlandse handen is en wel wat financiële mogelijkheden heeft-, maar misschien is dit een teken aan de wand en zijn beide partijen al op elkaar uitgekeken?”

S/VM: We duiken de laatste rechte lijn in richting EK, verwacht jij de komende maanden nog grote verschuivingen in de kern die bondscoach Marc Wilmots zal meenemen naar Frankrijk?

Romelu Lukaku
Romelu Lukaku© Belga

Peter T’Kint: “Niet echt. Ik ben vooral benieuwd naar de keuzes in de punt van de aanval. Je mag er vanuit gaan dat Wilmots niet meer zal afstappen van zijn 4-3-3, alleen is de vraag dan: wie komt er in aanmerking voor de positie van centrumspits? En misschien nog belangrijker: wie laat hij thuis? Romelu Lukaku steekt in bloedvorm en wordt wellicht topschutter van de Premier League, hij is een certitude. Ook Michy Batshuayi krijgt in Marseille heel veel vertrouwen. Blijven over: Christian Benteke en Divock Origi. Gesteld dat vier centrumspitsen meepakken voor slechts één vacante positie te veel van het goede is, zullen de twee Liverpoolboys zich de komende maanden serieus moeten tonen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier