‘Met zo een beleid verdient Lierse het eigenlijk te degraderen’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden.

Bij SK Lierse werden de voorbije week een trainer ontslagen, spelers naar de B-kern verwezen en een technisch directeur opzijgeschoven. Eindigend met alweer een nederlaag tijdens het weekend. Hoe moet het daar verder?

Jacques Sys: “SK Lierse is een mooie club met een rijke traditie, maar als je zo een beleid voert, verdien je het eigenlijk te degraderen. Eerst werd de ziel van de club verloochend, dan sprak de voorzitter Maged Samy zelfs over voetbal in de Champions League en vervolgens is het daar een komen en gaan van spelers. En wat gezegd van technisch directeur Tomasz Radzinski? Aanvankelijk krijgt hij bijna carte blanche voor het transferbeleid en vervolgens wordt hij opzijgeschoven. Het is duidelijk dat ze in Lier niet meer weten van welk hout pijlen maken.”

“Best is dat ze zich nu al concentreren op play-off 3, alleen vraag ik mij af op welke basis ze daarin verder moeten. Er zijn simpelweg geen fundamenten. Bovendien torst de club ondertussen een grote schuldenberg. Eigenlijk moet ze vanaf nul heropgebouwd worden, met als leidraad dat wat de club groot maakte: een goede jeugdwerking.”

Anderlecht kwam niet verder dan een 0-0 tegen Zulte Waregem en telt nu al zeven punten achterstand op leider Club Brugge. Bij paars-wit panikeren ze niet en verwijzen ze naar vorig seizoen, toen een grijze campagne in de play-offs helemaal rechtgezet werd. Een terechte vergelijking?

Jacques Sys: “Niet helemaal. Het is natuurlijk zo dat alles weer in de play-offs beslist zal worden. Zeven punten worden straks vier punten en als Anderlecht dan wint van Club, is die achterstand meteen weggewerkt. In die zin klopt de redenering wel. Bovendien verwacht ik dat Anderlecht beter zal worden naarmate PO1 nadert. Als de spelers terug zijn van de Afrika Cup, als iedereen weer fit is en als nieuwkomer Marko Marin -toch een Duits international- straks zijn draai vindt, mag je een beter spelniveau verwachten dan ze tot nog toe brachten. Ik denk ook dat ze Dennis Praet missen. Nu hij er even niet bij loopt, merk je toch wat voor een belangrijke schakel hij in die ploeg is: zowel mét als zonder bal.”

“Het verschil met vorig seizoen zit hem in de tegenstand: Club Brugge presteert veel stabieler en wint ook zijn ‘mindere’ matchen. Ik denk niet dat zij nog veel punten zullen laten liggen.”

Net als bij Lierse stormde het ook binnen de KBVB tijdens de voorbije week. Kan CEO Steven Martens daar zijn functie behouden?

Jacques Sys: “Zonder steun van de topclubs wordt dat een moeilijk verhaal, dat beseft Martens zelf ook wel. Akkoord, je moet cijfers -ook verliescijfers- steeds in de juist context lezen, maar de feiten zijn te schrijnend om ze zomaar naast je neer te leggen. Dat er deals afgesloten worden zonder bestelbon, dat bondscoach Marc Wilmots 80.000 euro extra vangt voor zijn medewerking aan een televisieprogramma, dat er in een succesjaar voor de Rode Duivels zo met geld gesmeten wordt… dat zijn allemaal zaken waar je je vragen moet bij stellen. Hoe is het mogelijk dat er geen controle was op die uitgaven? Is daar dan niemand met een boekhoudkundige achtergrond? En om het dan op politieke machtsspelletjes of jaloezie af te schuiven, dat is te gemakkelijk. Opnieuw blijkt hoe moeilijk sommige mensen het hebben om met succes om te gaan.”

“Nog een geluk dat de Rode Duivels zelf in het buitenland blijven groeien, zoals Kevin De Bruyne afgelopen weekend bewees met zijn knalprestatie tegen Bayern München. Wat de spelers in clubverband lukt, lukt de KBVB blijkbaar niet.”

Opgetekend door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier